Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Отвлякоха Ванеса, три дни няма вест от нея (поучителен разказ на една 4.класничка)
Важно Крими Образование

Отвлякоха Ванеса, три дни няма вест от нея (поучителен разказ на една 4.класничка)

Малката Ванеса става жертва на възрастен мъж, с когото се запознала в социалните мрежи. Детето е отвлечено от „приятел, който я разбира“ посреднощ и три дни няма ни вест, ни кост от него, но за щастие случката има щастлив край и Ванеса е спасена.

Това е историята, която 4.класничката Соня Симова описва в своя разказ „Грешката на Ванеса“. Майката на Соня Мариела Митова изпрати писмо до редакцията на ПловдивПрес с молба да го публикуваме. Разказът на Соня за премеждията на неразумната Ванеса постепенно се превръща в хит и вече може да влезе в учебниците по възпитание за безопасен интернет.

„Аз се гордея с дъщеря ми как на 11 години е написала съвсем сама този разказ, с цел да помогне на връстници да не попадат в подобна на героинята и ситуация, която е съвсем реална. Гордея се, че е едно от малкото деца в Пловдив и областта с две шестици от тазгодишните матури по БЕЛ и по МАТ за 4-ти клас. Обръщам се към Вас с молба, Вие също да публикувате разказа на дъщеря ми Соня Симова с благородната цел да стигне до повече деца и родители, защото безопасността на нашите деца е на първо място!“, пише г-жа Митова.

ПловдивПрес публикува разказа с надежда да помогнем каузата на 4.класничката Соня да да бъде споделена от повече хора. За да предпазим децата от недобросъвестни хора в интернет.

 

Грешката на Ванеса

Имало едно време едно момиче на име Ванеса. Тя била ученичка в трети клас. Излязла в лятна ваканция. Прекарала си страхотно и неусетно станало отново време за училище.
Било първият учебен ден. Ванеса пристигнала с раничката си на гръб и седнала на чина.
Минал първият час. Момичето си прибрало учебника, който бил за него и отишла до приятелките си. Те си били с телефоните. Ванеса им казала:
-Здравейте, приятелки, много ми липсвахте през лятната ваканция! Какво правите?
Никой не и отговорил. Казвала им едно и също няколко пъти, но отново не получила отговор.
Решила последно да им каже и те и отговорили :
-Офф, я ни остави! Пречиш ни да се снимаме за новата социална мрежа. Ако искаш да си една от нас си я изтегли.
На Ванеса не и станало никак приятно, че им пречи и си отишла на чина.
Свършил учебният ден и се прибрала в къщи. Написала си домашните бързо, защото искала много да разбере какво толкова вълнува приятелките и тази социална мрежа. Инсталирала си я. Направила си профил в нея и започнала да качва за себе си. На следващият ден тя веднага с пристигането си в училище им показала, че си е направила профил в социалната мрежа. Те и казали:
-Ха-ха-ха! Миличка, за да си една от нас трябва да бъдеш известна.
На Ванеса отново не и станало хубаво, че и се присмивали.
Свършил и този ден. Написала си домашните, научила си уроците и веднага си взела телефона. Откакто приключила с уроците си до около единадесет вечерта, тя не спирала да качва видеа, за да става известна. Майка и се зачудила, защо Ванеса не излиза от стаята си и не идва при нея. Тогава тя влязла в стаята на Ванеса и я попитала:
-Ванеса, защо не излизаш от стаята дъще?-Тя и отговорила:
-Ох, мамо! Качвам видеа. Остави ме!
Майка и казала да остави телефона, защото било време за лягане. Ванеса и отвърнала:
-Офф, добре, мамо! Последно качвам клип. Направила си клипа, оставила телефона си, който бил много горещ и легнала да спи.
На сутринта отишла на училище. Приятелките и видяли, че тя вече има много повече последователи от тях. Започнали да се държат по-грубо с нея, защото и завиждали.
Прибрала се. Станало време за домашните и, но те вече били написани. Майка и я попитала:
-Кога си написа домашните?-Ванеса и отговорила:
-Ама то има толкова много време през междучасията, че можеш да си напишеш всички домашни. Майка и малко се зачудила и решила да ги провери. Момичето отново започнало да качва.
След половин час майката извикала дъщеря си, за да и обясни, защо всяка задача от всички нейни тетрадки са грешни. Ванеса казала:
-Важното е да са написани.
Жената и казала, че и взима телефона, а тя сяда и започва да учи по всички предмети.
Момичето много се ядосало и се заключило в стаята си.
Мислило план как да си върне телефона. Хрумнало и една идея.
На следващия ден тя помолила умникът на класа им да и пише домашните. Той обаче не се съгласил. Ванеса му казала, че ще му плаща по седем лева на ден, за да и пише домашните. Той се съгласил.
Минало седмица. Успехът на Ванеса рязко се повишил. По всички предмети тя имала шестици.
Един ден отишла при майка си.
-Мамо, мамо виж ми оценките и домашните.-казала тя.
Майка и видяла и двете неща и била възхитена. Тогава Ванеса и казала:
Мамо, може ли сега да си получа телефона?
Майката на Ванеса била добра жена. Дала и телефона. Момичето заподскачало от радост, когато си взело устройството.
Когато си отворила социалната мрежа, телефонът направо полудял от известия в нея. Тя имала осемдесет и осем хиляди фена, а клиповете и били много популярни. Отново не оставила телефона, докато ръцете и не прегреели.
Ванеса следвала малко хора. Един ден и писал един човек. Той не бил с добри намерения. Държал се нормално. Имам предвид, че първоначално казал „Здрасти“. Чакал да му отговорят и така и станало. Човекът я попитал как е и тя отговорила, че е добре.
След време започнал да я разпитва много лични въпроси. Ванеса много се радвала, че някой я разбира. Чакала веднага училището да свърши и да си вземе телефона и да споделя още неща с ЧОВЕКА КОЙТО Я РАЗБИРА. Оценките на момичето отново много бързо тръгнали надолу. Майка и много се притеснявала за дъщеря си и накрая един ден и взела телефона, докато тя реши.
Ванеса не можела да трае повече.
Дошло време за сън. Легнала си в легълцето и се направила че спи понеже майка и идвала всяка нощ, за да и пожелае лека нощ.
Момичето изчакало родителите и да заспят. Ванеса надникнала и видяла, че майка и и баща и за заспали. Тя се промъкнала покрай тях. Гледала, мислила къде може да и е телефона. Накрая го намерила и излязла от дома си. Писала на човека къде се намира, за да се прибере НА СИГУРНО МЯСТО.
На сутринта майка и отишла да събуди детето си за училище, но когато дошла до леглото и тя много се уплашила. Хората започнали да звънят на познати, за да питат дали случайно дъщеря им не е при тях.
Никой обаче не дал положителен отговор. Веднага звъннали на полицията, за да я издирват.
Родителите започнали по цели дни да стоят в колата им, за да могат да намерят Ванеса. И така три дни минали много бавно. Майката не била в състояние да прави нищо. По едно време телефонът и звъннал. Това се оказала Ванеса. Момичето било много изплашено, но успяло да каже адреса, на който се намира. Родителите веднага тръгнали с колата като първо звъннали на полицията, че имат информация за местоположението на детето. Пристигнали на мястото. Появили се в момент много добър, понеже човекът щял да я удари. Полицията веднага се намесила, а Ванеса отишла при майка си и я прегърнала силно. Момичето много се срамувало от постъпката си и от себе си.
Момичето било прегледано и за щастие всичко било наред. Един ден след това човекът бил разкрит като имал и други прояви с други момичета на нейната възраст. Ванеса много се радвала, че този кошмар е свършил.
След време Ванеса започнала да ходи на училище. Оценките и се подобрили веднага. В бележника и имало само шестици. Ванеса си изтрила социалната мрежа. Приятелките и я попитали:
-Защо си я изтри Ванеска?
Ванеса им отговорила, че повече не и трябва.
-Най-важното е семейството ми да ме обича и само това има значение!-отговорила Ванеса.
-О-о-о, и значи сега ще си останеш отново същата скучна Ванеса, така ли?-попитали приятелките и.
-Да!!! Не ми пука за вашата тъпа мрежа. Довиждане“приятелки“.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
Мусала Софт

Категории

Времето

Анкети

Одобрявате ли състава на служебното правителство?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...