Quantcast
Новини Пловдив » Свят » До 2050 г. в океаните ще има повече пластмаса, отколкото риба
Свят

До 2050 г. в океаните ще има повече пластмаса, отколкото риба

Днес се отбелязва Световният ден на океаните, за да се повиши осведомеността за важната роля, която те играят в нашето ежедневие.

Океаните покриват почти ¾ или 71 процента от повърхността на Земята и от 2000 г. официално са 5: Северен ледовит, Атлантически, Индийски, и Южен океан.

Океанските води стават все по-застрашени поради глобалното затопляне, което води до повишаване на температурите. От 1880 г. средното глобално морско равнище се е повишило с 21 до 24 сантиметра, главно поради топенето на ледниците и топлинното разширение на топлата морска вода.

Повече пластмаса в океаните от риба

Океаните са застрашени от прекомерен риболов и отпадъци, особено от пластмаса. Хората произвеждат тонове и тонове отпадъци, голяма част от които пластмаса.

Хората използват повече от 1 милиард найлонови торбички годишно, изхвърлят 13 милиона тона пластмаса в океаните, харчат 17 милиона барела за пластмаса (един барел тежи около 159 литра) и убиват над 100 000 животни заради пластмасата.

Проблемът е, че пластмасата отнема около 100 години, за да се разложи в природата.

С настоящите тенденции в използването и изхвърлянето на пластмасови отпадъци в океаните, пластмасата ще надвиши броя на рибите до 2050 г./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
Мусала Софт

Категории

Времето

Анкети

Одобрявате ли състава на служебното правителство?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...