Quantcast
Новини Пловдив » България » Лаура Кьовеши се срещна с Янаки Стоилов и Иван Гешев
България Важно Съд и Прокуратура

Лаура Кьовеши се срещна с Янаки Стоилов и Иван Гешев

Срещата на Лаура Кьовеши с екипа на Янаки Стоилов

Европейският главен прокурор Лаура Кьовеши се срещна със служебния министър на правосъдието Янаки Стоилов и главния прокурор Иван Гешев.

Янаки Стоилов е запознал Лаура Кьовеши с приоритетите си като служебен министър на правосъдието. Той заяви, че е информирал Висшия съдебен съвет за очакванията да бъдат излъчени нови български предложения за европейски делегирани прокурори на мястото на отхвърлените шестима. Досега Кьовеши е одобрила едва четирима български кандидати за европейски прокурори.

Проф. Стоилов отбеляза високите очаквания на българското общество за активни и резултатни действия на европейската прокуратура. Той изрази готовността на министерството за сътрудничество с Европейската прокуратура.

Лаура Кьовеши подчерта, че за ръководената от нея институция е много важно да отговори на високите очаквания и всички делегирани прокурори  да заработят своевременно, съобщиха от Министерството на правосъдието. Европейският главен прокурор подчерта, че с българското държавно обвинение е подписано работно споразумение за назначаване на 10 души и това не е въпрос, който подлежи на дискусия.

Кьовеши и Стоилов обсъдиха и темата за специализираното правосъдие. Гостът изрази становище, че въпросът е дискусионен и в Европейския съюз няма единен модел. Според европейския главен прокурор решението по въпроса е политическо и зависи какво е предложението на министъра на правосъдието. По думите й разследванията срещу лица, заемащи висши длъжности, следва да приключват бързо, защото това е в интерес на самите тях, на обвинението и на обществото.

Срещата на Иван Гешев и Лаура Кьовеши беше в Съдебната палата в София. На нея присъстваха заместниците   на главния прокурор Даниела Машева, Красимира Филипова, Десислава Пиронева и завеждащият Отдел 8 във ВКП – „Престъпления против финансовите интереси на ЕС и взаимодействие с Европейската прокуратура“ прокурор Камен Михов. От страна на Европейската прокуратура участие взеха българският представител в Европейската прокуратура Теодора Георгиева, и. д. ръководителят на сектор „Стратегии и изпълнение“ Милан Ярон и говорителят Тине Холевоет.

Иван Гешев поздрави Лаура Кьовеши във връзка с официалния старт на 1 юни 2021 г. на работата на Европейската прокуратура.

Той изрази увереност в перспективите за успешно сътрудничество в интерес на европейските граждани между Прокуратурата на Република България и Европейската прокуратура по противодействие на измамите със средства на Европейския съюз, злоупотребите с ДДС, изпирането на пари, корупцията и организираната престъпност, съобщиха от прокуратурата.

Иван Гешев и Лаура Кьовеши
Иван Гешев и Лаура Кьовеши

Още

Протестиращи посрещнаха Кьовеши с „Гешев е мафия“

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
Мусала Софт

Категории

Времето

Анкети

Одобрявате ли състава на служебното правителство?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...