Quantcast
Новини Пловдив » България » Министърът на отбраната: Катапултиране на майор Терзиев не е имало, случило се е нещо внезапно
България Важно

Министърът на отбраната: Катапултиране на майор Терзиев не е имало, случило се е нещо внезапно

Георги Панайотов
Георги Панайотов

Операциите по издирването на падналия МиГ-29 в Черно море продължават. Днес ще бъде пуснат хидролокатор, който допълнително ще обследва дъното. Теренът, което е обследван, е с размер на 20 квадратни мили. Предвид дългото време след загуба на връзка с майор  Валентин Терзиев, вероятността да бъде открит жив и здрав е много малка и трябва да сме готови да приемем и най-лошото. Това заяви пред БНТ министърът на отбраната Георги Панайотов.

По думите му, каквото и да се е случило, е станало внезапно. Майор Терзиев не е очаквал това, което се е случило. Той не е докладвал за каквито и да било проблеми, не е опитал да осъществи връзка с командването, не е съобщил за катапултиране.

„Не се намира никъде сигнал от маяка на катапулта. Никъде радарите не засичат такова нещо, което води до най-вероятното заключение, че катапултиране не е имало. Пилот с опита и способностите на майор Терзиев е обучен отлично и при катапултиране той знае, че е длъжен да докладва. Но не е направил това нещо, което ни кара да приемем, че катапултиране не е имало“, уточни военният министър.

Самолетът, който е пуснал мишената, е видял как майор Терзиев я е поразил. Това е потвърдено визуално.

„Проверяваме какво може да се е объркало. Хипотези, колкото искате. Спекулации могат да се правят, колкото искате. Може да се прибегне към политическо говорене. Искам да се установят фактите и да ви кажа каква всъщност е била причината. Майор Терзиев е един от асовете във ВВС. Той е пилот първи клас, но в авиацията първи клас това не е просто някакво признание, това е първи клас пилот. Майорът е имал т.нар. нальот и през нощта и през деня повече от 709 часа на МиГ-29″, отбеляза министър Панайотов.

Той каза още да не се правят спекулации. Военният министър увери, че незабавно е започнала операцията по издирването на падналия самолет. Използват се всички налични възможности в Българската армия и допълнителни такива. Във Военноморската база във Варна днес ще бъде проведена среща със специализирани фирми, за да се види как да се върви напред, уточни Панайотов.

Самолетът е бил технически изправен. Все още няма водеща версия за инцидента, а разследването може и отнеме време. Конкретният изтребител МиГ-29, който е бил пилотиран от майор Терзиев, е бил в рамките на т.нар. жизнен цикъл, който изтича през 2029-2030 г. Изтребителят е бил поддържан и е бил технически изправен към момента на започване на изпълнение на задачата“, заяви Георги Панайотов./ПловдивПрес

Още новини по темата

Продължава издирването на майор Валентин Терзиев

Майор Валентин Терзиев е пилотът на падналия в Черно море самолет

Радев: Познавам пилота като прекрасен човек и много добър професионалист

Каракачанов не изключи пилотът на падналия МиГ-29 да е загубил ориентация

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

Мария Капон ПИМК БИЛД
Мусала Софт

Категории

Времето

Анкети

Одобрявате ли състава на служебното правителство?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...