Quantcast
Новини Пловдив » България » Те ти, булка, Спасовден!
България Важно Общество Празникът

Те ти, булка, Спасовден!

Възнесение Господне
Възнесение Господне

Православната църква отбелязва днес големия християнски празник Възнесение Господне, който е познат с народното название Спасовден.

В народния календар Спасовден се свързва с култа към мъртвите. Поверието гласи, че в четвъртък преди Великден душите на мъртвите слизат на Земята и след 40 дни – на Спасовден, се връщат. Затова и след този празник е една от трите най-големи Задушници – Черешовата.

Като един от големите пролетно-летни празници – заедно с Гергьовден и Еньовден, Спасовден е свързан и с плодородието. Поверието гласи, че ако на този ден вали – годината ще е благодатна. Ако се случи денят да е сух, то тогава има обичай, при който млади моми и момци обикалят нивите и пеят песни за измолване на дъжд.

По-късно в селата са правени големи хора. На тях младите моми са обличали невестински носии на млади булки и така – според поверието, са щели да се задомят до другия Спасовден.

Друга част от празника е т. нар. Ходене на росен. Росен е билка, която цъфти срещу Спасовден и е твърде лековита – помага на болни и недъгави да оздравеят. За целта  те трябва да пренощуват в гората, за да се се отъркалят в росата на сутринта и така да поемат и лечебната сила на росена.

Често този ритуал е използван и от бездетни жени, за да заченат. В една патриархална култура – каквато е българската, ако едно семейство няма потомство, се счита за голямо нещастие и се прави всичко това да бъде преодоляно.

Често след Ходене на росен – дали от лековитата роса или от случайна среща в гората рано сутрин, не е изключено булките да заченат и оттам идва изразът „Те ти, булка, Спасовден“.

Всъщност това е един деликатен начин за регулиране на популацията в довъзрожденското общество. Защото не винаги причината за безплодието е в жената. Много разкази и народни приказки се свързват с този ден. Повечето от тях водят до идеята, че на Спасов ден може да се изневери и се свързват с мераклията мъж, който няма търпение и затова казва „Те ти, булка Спасовден!“

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

Мария Капон ПИМК БИЛД
Мусала Софт

Категории

Времето

Анкети

Одобрявате ли състава на служебното правителство?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...