Quantcast
Новини Пловдив » България » ЦИК: Има предложение от нова фирма за доставка на машини за гласуване
България ИЗБОРИ 2021

ЦИК: Има предложение от нова фирма за доставка на машини за гласуване

Цветозар Томов
Цветозар Томов

Има ново предложение от фирма за доставка на машини за гласуване. Това е „Панов” ЕООД. Предложението тепърва ще се разглежда“. Това заяви говорителят на ЦИК Цветозар Томов. Фирмата предлага доставка на до 5000 броя машини за гласуване. Според ЦИК обаче са необходими още само 1500.

ЦИК не е прекратила съвместната си работа със „Сиела Норма” и в момента се работи по финализиране на договора за доставка и осигуряване на машините, които са били необходими за изборите на 4 април.

Очаква се да стартира и процедура за софтуерно осигуряване и логистика. В следващите дни ще има яснота за доставка.

„Преди дни от „Сиела Норма” представиха план-сметка на разходите за изпълнение на поръчка за доставка и софтуерно осигуряване, ЦИК има възражения по нея. Ще са необходими около 4 млн. за софтуерно осигуряване и 32 млн. за покупка, ще искаме да бъдем обоснована всяка претенция”, заяви Томов.

„Подадените електронни заявления за гласуване в чужбина са 45 231. Най-много са в Турция, Великобритания, Германия и Испания. Близо 2 пъти по-малко заявления са подадени във Великобритания. 15 юни е крайният срок“, заяви Томов.

Според него причината за малкото заявления е, че хората там, където знаят, че така или иначе ще има секция, не са мотивирани да подават заявления. Те обаче дават възможност за образуване на предварителни списъци и не се налага подаване на декларации, че хората не са гласували на друго място.

Томов каза още, че следващата седмица Комисията ще реши техническият образец и защитата на бюлетината, ще бъде открита предизборната кампания. На 15 юни РИК ще назначат секционни избирателни комсии. Условията и редът на гласуване на карантинираните също ще бъде уточнен – в момента те са между 24 и 25 000./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

Мария Капон ПИМК БИЛД
Мусала Софт

Категории

Времето

Анкети

Одобрявате ли състава на служебното правителство?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...