Новини от Пловдив » Важно » Д-р Стоянова: Пост COVID синдромът протича за около 8 месеца, има лечение
COVID-19 Важно Градът Здраве Пловдив Важно

Д-р Стоянова: Пост COVID синдромът протича за около 8 месеца, има лечение

д-р Димитрина Стоянова
  • Пост COVID симптомите се проявяват за около 7-8 месеца до година
  • Пациентите имат право на направление по Здравна каса за рехабилитация, то дава право на до 7 процедури
  • Нека всеки преболедувал да не неглижира себе си и здравето си!

Д-р Димитрина Стоянова е специалист по пневмология и фтизиатрия. Завършва медицина в Медицинския университет в Пловдив. Член е на Българския лекарски съюз. Към момента е част от екипа на УМБАЛ „Пълмед“. Тя е сред специалистите, които от март т.г. провеждат пост COVID рехабилитация с преболедували инфекцията. Програмата се провежда в Спортния диспансер в Пловдив. 

Интервю на Мария МОРУНОВА


-Д-р Стоянова, има ли интерес към пост COVID рехабилитацията?

-Да. Имайки предвид, че доскоро хората нямаха достатъчно информация и бяха много притеснени, защото виждаха как след преболедуване имат остатъчни симптоми и не се чувстват по този начин, по който преди да преболедуват. Все повече хора разбират за пост COVID синдрома, успокояват се и проумяват, че ще им трябва време да се възстановят. Периодът на възстановяване е доста дълъг. И така дихателната рехабилитация си намери мястото. Тя включва дихателни упражнения, които могат да се правят и вкъщи, но и апаратни методики, което става само в условията на рехабилитационен център.

-Какви симптоми трябва да прояви пациент, за да прибегне до рехабилитация?

-Пост COVID синдромът може да се прояви с различни симптоми. Доста често са от белодробен и сърдечно-съдов произход, като не са изключени и такива с неврологични оплаквания, безсъние, дори паник атаки и психози. Най-честите сърдечни и белодробни оплаквания са лесна умора, задух при физическа дейност, което допреди преболедуване пациентите не са имали, сърцебиене, нестабилно кръвно налягане, продължителни кашлици с отделяне на храчки, постоянна температура.

-Колко време протича рехабилитацията?

-Симптомите, от това което наблюдаваме, са около 7-8 месеца до година. През това време е много важно да се правят дихателни упражнения, защото белодробните усложнения или симптоми са най-чести след ковид – това са тромби в белия дроб, сраствания, така че дихателната рехабилитация може да спомогне такива неща да не се получават.

Продължителността на пост COVID програмата е индивидуална. Тя се стартира, когато пациентът  е направил консултация с пулмолог и кардиолог, за да се изключи проблем, който трябва да се третира текущо. Започваме програмата, индивидуализира се от лекар рехабилитатор и физиотерапевт, след което се назначават определените процедури. Понякога се налагат и масажни техники, които спомагат за  отхрачване.

През време на рехабилитацията периодично се преценява състоянието на пациента.

-Колко специалисти участвате в екипа, който провежда рехабилитацията?

-Рехабилитационният екип на Спортния диспансер са специалисти по рехабилитация и физиотерапия, изпълняващи рехабилитатори, пулмолог в мое лице и кардиолог. Там сме (пулмологът и кардиологът – б.а.), за да може да наблюдаваме пациентите по време на рехабилитационния процес. Ние трябва да изключим проблем, който налага лечение сега.

В края на програмата правим отново контролно изследване.

-Платена ли е рехабилитацията по Здравна каса или пациентите сами поемат процедурите?

-Да, пациентите имат право на направление по Здравна каса за рехабилитация. Това е традиционното направление за рехабилитация. То дава право на до 7 процедури, които са комплекси.

Тези 7 процедури са крайно недостатъчни.  След като те минат и пациентът има нужда от още процедури, те се заплащат или трябва да бъде издадено ново направление, но от друг специалист.

Така или иначе тези 7 процедури са недостатъчни, затова често те се използват за посещенията в рехабилитационен център, а вкъщи могат да правят упражнения, които трябва да са поне около 2-3 месеца.

-Колко хора са минали през програмата?

-Не мога да се ангажирам с точни цифри, но поне 200-300 души.

-Как става записването?

-Отиват на регистратурата в Спортния диспансер или се обаждат по телефона, записват си час за консултация и може да започне рехабилитацията.

Искам да призова всеки преболедувал да не неглижира себе си и здравето си!/ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

  • Вазова градина е най-правилното наименование. Иван Вазов е живял на съседната улица, тук е написал едни от най-забележителните си произведения. Хората са се стичали под балкона, за да го приветстват 37%
  • Както я знаят пловдивчани от създаването ѝ – Дондукавата градина. Хората са я кръстили така, защото е създадена по време на привременното управление и по препоръка на княз Александър Дондуков-Корсаков 30%
  • Не ме интересува. Нека си остане както досега без официално име – Градската градина 18%
  • Референдум. Това е най-справедливото решение. 8%
  • Капитан Бураго – Освободителя на Пловдив. Неговият паметник също е в тази градина и всяка година Пловдив му отдава почит на 16 януари, когато Бураго с отряд драгуни форсира Марица и освобождава града. 7%

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...