Quantcast
Новини Пловдив » Важно » „Европейски пътища” отново поискаха удължаване на концесията, Павел Михайлов твърдо против
Важно Регион Родопи

„Европейски пътища” отново поискаха удължаване на концесията, Павел Михайлов твърдо против

Павел Михайлов

С официално писмо, адресирано до Министерството на енергетиката, Община „Родопи” за пореден път се обявява против инвестиционното намерение за продължаване срока на концесията за добив на строителни материали или увеличаване на концесионната площ в землището на село Белащица. Общинската администрация изпрати писмото и до МРРБ, МОСВ и РИОСВ.

В официална кореспонденция с Министерството на енергетиката Община „Родопи” е поискала информация за удължаване срока на концесии за добив на подземни богатства на територията на цялата община.

В отговор от днес Министерството на енергетиката уведомява, че „Европейски пътища“ АД са заявили желание за удължаване срока на концесията за добив на подземни богатства от находището в землището на село Белащица, участък „Юг”.

Общинското ръководство на „Родопи” изразява своето категорично становище против инвестиционното предложение на фирмата за удължаване срока на концесията.

Като основен мотив в позицията си Общината изтъква факта, че бъдещите планове за развитие включват превръщането на „Родопи” в зелен жилищен район в близост до Пловдив и център за екологичен, културен, религиозен и винен туризъм. Заради географското си положение община „Родопи” притежава редица туристически ресурси, които дават възможност за развитие на различни видове туризъм и привличане на инвестиции.

„Недопустимо е в най-бързо развиващия се район по отношение на инвестиции за жилищно строителство да се разреши възобновяване на дейността на кариерите”, коментира кметът Павел Михайлов. Той допълни, че за последните три години издадените разрешения за строеж в селата Белащица, Брестник и Марково са близо 1000.

„Кариерите са източник на непрекъснато замърсяване и запрашаване на въздуха. В същото време само за миналата година населението, намиращо се в непосредствена близост до кариерата в Белащица и съседните Марково и Брестник, се е увеличило с над 1300 души. Като ръководство на Община „Родопи” ще използваме всички законови правомощия, за да не допуснем повече концесията да застрашава обществения ред и околната среда”, каза още кметът.

Хората в селото протестират и срещу инвестиционното намерение на другия концесионер- „Холсим кариерни материали“ АД за удължаване срока на концесията.

В подкрепа на недоволството на гражданите и твърдата позиция на кмета Павел Михайлов в края на януари тази година Общински съвет „Родопи” прие решение против възобновяване на дейността на кариерите в землището над село Белащица.

В защита на правото на хората в Белащица да дишат чист въздух Михайлов увери, че ще съдейства за провеждане на подписка, която да се бъде изпратена в Министерството на енергетиката.

Общината не би възпрепятствала и организирането на протест срещу намерението на концесионера.

Още

Павел Михайлов: Концесиите на кариерите в Белащица не трябва да се удължават
И спирането на кариерата на „Европейски пътища“ падна в съда, МЕ обжалва
Областният управител: За кариерите в Белащица съм на страната на живеещите там, ще съдействам с каквото мога

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

Мария Капон ПИМК БИЛД
Мусала Софт

Категории

Времето

Анкети

Одобрявате ли състава на служебното правителство?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...