Quantcast
Новини Пловдив » България » Защо Лаура Кьовеши първо дойде в София
Анализи България Важно Мнения Съд и Прокуратура ФБстатус

Защо Лаура Кьовеши първо дойде в София

Лаура Кьовеши
Лаура Кьовеши
Много внимателно проследих реакциите около посещението на Главния европейски прокурор Лаура Кьовеши у нас. И честно да ви кажа, останах доста изненадан. Чух много минорни мнения, след като тя заяви, че няма да се намеси в работата на българската прокуратура. И оставам с впечатлението, че към нея има някакво свръхочакване, че Кьовеши, като една втора Жана Д`арк ще дойде и публично ще раздаде възмездие и ще линчува главния прокурор Гешев.
Тя, разбира се, официално заяви нещо различно.
Вие какво очаквахте?! Кьовеши е начело на една сериозна институция, тя вече не е само прокурор, но и висш европейски политик и да кажем, чиновник. На този пост тя не може да си позволи да нарушава правилата и протокола. Няма как да дойде и пред всички, назидателно да издърпа ушите на Гешев.
Знаците и фактите
Но тя направи друго. Въпреки всичко, даде много ясен знак. И аз се учудвам, как опитни и известни политически коментатори и политици у нас, тълкуват нещата превратно. В политиката е много важно да се следят процесите и да се наблюдават детайлите. Още президентът Франклин Делано Рузвет го е казал: „Не слушайте какво се говори официално, гледайте какво се върши след това. Така е в голямата политика.“ И наистина, прав е Рузвелт.
Ако отчетем безпристрастно фактите, нещата изглеждат така.
Първо, преди повече от половин година, когато още не беше встъпила в длъжност, Кьовеши заяви, че най-голяма е корупцията в Румъния и България и тя ще започне своята работа именно от тези две страни. Едната е нейната родина, макар тя всъщност да е от унгарски произход на малцинството там.
България е най-корумпираната държава в ЕС. Ето, че Кьовеши действа последователно според собствените си думи
Но има и още нещо, което е от изключително значение. Сигурно си спомняте двамата американски сенатори и тяхното писмо за корупцията у нас. Тогава наблюдателите ги засипаха повече с присмех, отколкото да погледнат сериозно, нарекоха ги изкуфели старци, позицията им не била официална, а лично мниние. Но някак лековато пропуснаха, че единият е председател на Сенатската комисията по външна политика, вторият е неин зам.-председател, а двамата са от двете противостоящи си партии – демократи и републиканци.
Тоест, Америка е единна в отношението си към нас. И писмото им се появи веднага на страницата на американското посолство в София. Никой не разчете този важен знак и официалната власт в България не направи нищо. И скоро след това, щатското правителство стовари върху страната ни атомното си оръжие в борбата с корупцията – Решение по закона Магнитски,
при това с конкретни имена и фирми. Това е невиждан, грандиозен шамар по България. Но всъщност, този шамар отекна по-силно в лицето на Европейския съюз и беше насочен към големите му лидери. Сякаш Америка каза: „Подредете си вътрешния двор. Не може България да продължава да разгражда с корупция целия Европейски съюз.“ И само седмица след това, Кьовеши, вече официално встъпила в длъжност, най-напред идва не къде да е, не в някоя от големите европейски столици, а пристига в София.
Това е първият важен знак, според мен. Защото първата визита на всеки новоизбран политик и висш служител винаги е знакова и винаги на нея се гледа със специално внимание. Кьовеши не просто си разходи костюма до тук, тя показа, че България вече е под лупата и нещата няма да продължават, както е било досега. И още нещо много важно.
Вторият, още по-силен знак, който дойде от Кьовеши. Първата й среща беше не с главния ни прокурор, както би било логично и естествено, все пак те са двама главни прокурори.
Но не би, тя се срещна с министъра на правосъдието Янаки Стоилов. Това ясно показва подкрепата й към действията на служебния кабинет в борбата с корупцията. И едва след това се срещна с Иван Гешев
Какво са си казали двамата насаме, няма как да знаем, но според мен, главният ни прокурор недвусмислено е разбрал, че веднага трябва да си отвори широко очите и да започне да работи без двойни стандарти. Че трябва да подходи еднакво към всички, които нарушават закона и създават корупция, без значение на политическата им принадлежност. Защото корупцията няма партиен цвят. Не можеш повече да действаш избирателно, ето това му е казала Кьовеши, според мен. И от това зависи, дали ще си довърши мандата на главен прокурор. Ако прокуратурата заработи наистина безпристрастно, има голям шанс. Работа също има много.
Корупцията не е само на жълтите павета в София. Гешев трябва да обърне поглед и към големите областни градове, където отдавна има местни октоподи, които са се срастнали с общинската, магистратската и държавната власт в едно престъпно цяло. Вземете Пловдив за пример. И тук се изкушавам да припомня думите на Св. Апостол Павел в Първото послание към Тимотей: „В основата на всички злини стои сребролюбието.“ Това е съвременната корупция. Тя, като киселина разяжда държавността, но най-вече покварява и унищожава нравите и морала, убива вярата на хората в ролята на институциите, а това е началото на края на държавността.
И пак ще дам пример. Един от най-великите римски императори, Марк Аврелий, останал във времето, като символ на мъдър и честен управник, бил известен със своята материална скромност, когато Римската империя е на върха на своята мощ, въпреки че бил много богат човек. Съпругата му също. В домакинството си той бил изключително икономичен, а с държавните пари не позволявал никакви волности или злоупотреби. Неговата съпруга Фаустина винаги го критикувала, но когато станал император, той й отговорил така: „Глупава жено, на главите ни сега е цяла империя! Опичай си ума, защото можем да загубим и това, което имаме, като лично имущество.“ Видно е, че жена му не била доволна от него, но Марк Аврелий издържал най-важния изпит. Присъдата на историята. И останал във вечността, като еталон на доброто управление. Вече над 20 века. Не случайно, той е единственият император, чиято статуя все още стои в центъра на Рим. Защото и в Библията е казано: „По делата им ще ги познаете.“
Коментар на бившия депутат и кмет на Пловдив Славчо Атанасов, Фейсбук

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

Мария Капон ПИМК БИЛД
Мусала Софт

Категории

Времето

Анкети

Одобрявате ли състава на служебното правителство?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...