Quantcast
Новини Пловдив » България » Лаура Кьовеши: Всички сигнали в европейската прокуратура ще бъдат анализирани
България Важно Съд и Прокуратура

Лаура Кьовеши: Всички сигнали в европейската прокуратура ще бъдат анализирани

Лаура Кьовеши
Лаура Кьовеши

Получаваме сигнали от частни страни, от граждани, НПО от цяла Европа. Всички сигнали ще бъдат анализирани и ако е налице достатъчно информация, ще проведем разследване“. Това заяви европейският главен прокурор Лаура Кьовеши по време на своята пресконференция у нас. Обвинител №1 в Европа е на двудневно официално посещение в София.

Кьовеши обясни, че Европейската прокуратура няма да се намесва в работата на българското държавно обвинение, а ще сътрудничи по спазването на нормативната уредба.

„Европейската прокуратура започна работа на 1 юни. От тази дата националните власти започнаха трансфера на всички текущи разследвания, които вече са в компетенциите на европейската прокуратура. Трябва да решим дали да ги продъжлим в нашата европейска прокуратура, или да ги върнем на националните страни. Получаваме вече сигнали и жалби от цяла Европа, като всички те ще бъдат анализирани“, сподели в началото Кьовеши.

„Днес съм в София, за да се срещна с четиримата делегирани прокурори, за да видя дали имат нужда от подкрепа в тяхната работа, допълни тя и напомни, че от българска страна трябва да бъдат назначени още шестима. Тя уточни, че следващата сряда започва новата процедура по техния подбор.

Тя отбеляза, че Европейската прокуратура ще разследва престъпления, които засягат бюджета на ЕС, включително различни измами, трансгранични ДДС измами, злоупотреби с финансови средства на ЕС, пране на пари и организирана престъпност. „Ще работим по образуването на дела, ето защо имаме нужда от дръзки и смели прокурори, каза още главният прокурор на Общността.

По думите й да започне не е лесно да започне работа такава организация. “ Имаме децентрализиран офис в 22 държави, ще работим в режим на 22 различни наказателни кодекса, което не е било организирано досега. Ако българските граждани разполагат с информация, която смятат, че е важна, може да я докладват на сайта на Европейската прокуратура. Нашата дейност е изключително важна, поради което очаквам от делегираните прокурори да работят с уважение към личността на всеки. Европейската прокуратура не е чуждестранна институция, това е институция, която служи в интерес на всички европейски граждани. Ние искаме да работим за вас и да спечелим вашето доверие“, увери Кьовеши.

На въпрос защо е избрала да посети България като първа държава от обиколката ѝ като главен прокурор на ЕС Кьовеши посочи две причини.

Първата причина е, че България все още не е запълнила квотата си от делегирани прокурори – трябват още шест кандидатури. Втората причина е, че аз главен прокурор на ЕС и като такъв имам ангажиментите да надзиравам и да следя работата на колегите тук, в София,“, каза Кьовеши./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

Мария Капон ПИМК БИЛД
Мусала Софт

Категории

Времето

Анкети

Одобрявате ли състава на служебното правителство?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...