Новини от Пловдив » Важно » Стефан Янев: Заварихме хаос, опитваме се да поправим нещата
България Важно Политика

Стефан Янев: Заварихме хаос, опитваме се да поправим нещата

Стефан Янев
Стефан Янев

Служебното правителство завари един хаос в много сегменти от изпълнителната власт. Опитваме се по най-добрия начин да оправим това, но за съжаление възможностите и времето са ни малко, но се надяваме този процес да продължи и в близките години. Това каза служебният премиер Стефан Янев пред „Дарик радио“. По думите му има съпротива срещу действията на служебното правителство.

„Наясно сме, че тези трудности са резултат от едно системно мислене и правене на политика по един определен начин в един определен период от време- това, което наричаме преход. Разбира се, има хора, които са доволни, има хора, които са недоволни. Според мен, повечето български граждани са недоволни, защото на тази политика от последните години ѝ липсва лице. Ние сега се опитваме да подобрим начина на комуникация. Да подобрим комуникацията между властите и институциите, така че това да бъде в интерес на хората“, каза той.

По думите му държавата трябва да осигурява сигурност, справедливост и възможност на гражданите да благоденстват. „Държавата е държава тогава, когато се стреми да осигурява тези три неща“, добави Янев.
По повод санкциите на САЩ по закона „Магнитски“, премиерът каза, че българските граждани са наясно с проблемите в корупцията и проблемите в публичния сектор.“ Ние трябва да защитим нашите фирми от това да попаднат в секционен режим“, каза още той за реакцията на държавата и изрази радост от указанията на БНБ.

По думите му на този етап няма риск нито за юридическите лица, нито за банковата система. Според него обаче, репутацията на страната ни е накърнена заради санкциите.
„Едно общество не може да съществува нормално в ситуацията на една пандемична корупционна среда“, посочи Янев.

„Както санкциите, така и посещението на Кьовеши е един сигнал от нашите съюзници. Те ни дават сигнал, че знаят, но не могат да ни свършат работата“, посочи служебният премиер във връзка с посещението на главният прокурор на Европа у нас.

Той добави, че „за нас основната задача като общество е да подредим нашата къщичка, ако е необходимо със законодателни промени“.

Според него скандалът с трансплантациите в болница Лозенец е международен. Сигналите за нередностите в лечебното заведение са били подадени на политическото ръководство още през февруари. „И това политическо ръководство не само че не е направило нищо, но дори е препотвърдило мандата на тогавашния директор на болницата“, обяви премиерът.

Служебният премиер коментира и с инцидента, при който по време на учение загина български пилот. „Трябва да се каже ясно на обществото, че тази трагедия е в резултата на неглижирането на българската армия в продължение на години“, посочи той.

„Момчетата и момичетата работят с остаряла техника с риск за здравето и живота си. И това се знае отдавна. Тренировъчните часове са под необходимия санитарен минимум. Нещата не са добри и те не са нови. Посланието ми е, че трябва да се грижим за армията си“, каза Янев.

Черната кутия на самолета все още не е намерена. Издирвателната операция продължава. „Технологично животът на черната кутия в солена вода е около 5 дни. Дълбочината, на която се търси е между 70 и 80 метра. Търси се със специализирана апаратура“, обясни премиерът.

По повод отношенията на България с Македония търсенето на диалог е най-важното. Според него властите в съседната ни страна все по-добре започват да разбират исканията на България. Досега обаче българските желания не са достатъчно комуникирани, каза Стефан Янев./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

  • Вазова градина е най-правилното наименование. Иван Вазов е живял на съседната улица, тук е написал едни от най-забележителните си произведения. Хората са се стичали под балкона, за да го приветстват 37%
  • Както я знаят пловдивчани от създаването ѝ – Дондукавата градина. Хората са я кръстили така, защото е създадена по време на привременното управление и по препоръка на княз Александър Дондуков-Корсаков 30%
  • Не ме интересува. Нека си остане както досега без официално име – Градската градина 18%
  • Референдум. Това е най-справедливото решение. 8%
  • Капитан Бураго – Освободителя на Пловдив. Неговият паметник също е в тази градина и всяка година Пловдив му отдава почит на 16 януари, когато Бураго с отряд драгуни форсира Марица и освобождава града. 7%

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...