Quantcast
Новини Пловдив » България » Главоболие, възпалено гърло и хрема – симптоми на Делта мутацията на COVID-19
България Важно

Главоболие, възпалено гърло и хрема – симптоми на Делта мутацията на COVID-19

Рекорден ръст на заразените
COVID-19

Главоболие, възпалено гърло и хрема сега са сред най-честите симптоми, свързани с инфекцията с COVID-19 във Великобритания, казват изследователи, цитирани от Би Би Си.

Проф. Тим Спектър, който ръководи изследването Zoe Covid Symptom, казва, че улавянето на варианта „Делта“ може да се почувства „по-скоро като лоша настинка“ от по-младите хора.

Въпреки това, че може да не се чувстват зле, те биха могли да бъдат заразни и да изложат други на риск.

Класическите симптоми на коронавируса, за които хората трябва да внимават, казват специалиднинеот, са: кашлица,висока температура, загуба на обоняние или вкус.

Но проф. Спектър казва, че те вече са по-рядко срещани, въз основа на данните, които екипът получава от хиляди хора, които са регистрирали симптомите си в приложение.

„От началото на май разглеждаме най-често срещаните симптоми при потребителите на приложението – и те не са същите, както бяха“, казва той.

Промяната изглежда свързана с нарастването на разпространението на варианта „Delta“, който първоначално бе идентифициран в Индия и сега представлява 90% от случаите на COVID-19 във Великобритания.

Треската остава доста често срещана, но загубата на обоняние вече не се появява в топ 10 на симптомите, казва проф. Спектър.

„Този вариант изглежда работи малко по-различно“, казва той.

„Хората може да си помислят, че току-що са получили някакъв вид сезонна настинка и все още излизат на партита и могат да разпространят вируса на около още шест души.“

„Смятаме, че това подхранва голяма част от проблема. Съобщението тук е, че ако сте млади, така или иначе ще получите по-леки симптоми. Може просто да се почувствате като при силна настинка или някакво смешно усещане за „изключване“- но останете у дома и си направете тест, проф. Спектър.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Какво мислите за изнесените в протокола от проверката на НЗОК констатации:

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...