Новини от Пловдив » Важно » Здравният министър: Лимитите на болниците трябва да отпаднат
България Важно Здраве

Здравният министър: Лимитите на болниците трябва да отпаднат

Д-р Стойчо Кацаров
Д-р Стойчо Кацаров

Министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров обяви, че ще стартират преговори за промени в Националния рамков договор и ще настоява да отпаднат лимитите за болниците. Тe са въведени през 2015 година, но няма данни това да е подобрило здравната помощ, заяви д-р Кацаров пред  журналисти.

По думите му лимитите предизвикват неизплатени суми на болниците и  този модел не може да работи. „Много болници осъдиха НЗОК, а тази година имаше няколко решения на съда, според които, ако дейността действително е извършена от болницата, не може да не бъде платена. На практика лимитите са наказание за добре работещи болници, обясни здравният министър.

Той допълни, че се водят преговори и за промени в цените на медицинските дейности. Ще настоявам да се въведат и коефициенти на цените на медицинските услуги. „Не е все едно дали човекът, който лекуваш, е на 20 или на 90 години, дали има придружаващи заболявания, коментира д-р Кацаров.

Той ще настоява да се прехвърлят повече дейности от болничната в извънболничната помощ.

„Повече дейности трябва да се извършват в извънболничната помощ, тъй като модерната медицина вече позволява още дейности, извършвани в болничната помощ да се прехвърлят в доболничната, добави той.

Обсъждано е и преустановяване на денонощното разположение на личните лекари, защото се знае, че това е практически неизпълнимо.

Ще се търси начин за повишаване на контрола от страна на пациентите. Кацаров уточни, че и потребителите би трябвало да са заинтересовани да не се злоупотребява с техните пари и източването на системата.

Управителят на НЗОК проф.Петко Салчев каза, че експертите ще обсъдят какви биха могли да бъдат промените в нормативната уредба, а за цени може да се говори през есента, когато ще има яснота за бюджета на НЗОК.

Д-р Иван Маджаров

Председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров посочи, че идеите на министъра са били обсъждани в съсловната организация. Важно е парите да следват пациента, да не се определят в някой кабинет, важно е да изнесем голяма част от дейностите в извънболничната помощ, отбеляза той./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

  • Вазова градина е най-правилното наименование. Иван Вазов е живял на съседната улица, тук е написал едни от най-забележителните си произведения. Хората са се стичали под балкона, за да го приветстват 37%
  • Както я знаят пловдивчани от създаването ѝ – Дондукавата градина. Хората са я кръстили така, защото е създадена по време на привременното управление и по препоръка на княз Александър Дондуков-Корсаков 30%
  • Не ме интересува. Нека си остане както досега без официално име – Градската градина 18%
  • Референдум. Това е най-справедливото решение. 8%
  • Капитан Бураго – Освободителя на Пловдив. Неговият паметник също е в тази градина и всяка година Пловдив му отдава почит на 16 януари, когато Бураго с отряд драгуни форсира Марица и освобождава града. 7%

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...