майонеза „Краси“
Новини от Пловдив » Важно » Здравният министър: Лимитите на болниците трябва да отпаднат
България Важно Здраве

Здравният министър: Лимитите на болниците трябва да отпаднат

Д-р Стойчо Кацаров
Д-р Стойчо Кацаров

Министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров обяви, че ще стартират преговори за промени в Националния рамков договор и ще настоява да отпаднат лимитите за болниците. Тe са въведени през 2015 година, но няма данни това да е подобрило здравната помощ, заяви д-р Кацаров пред  журналисти.

По думите му лимитите предизвикват неизплатени суми на болниците и  този модел не може да работи. „Много болници осъдиха НЗОК, а тази година имаше няколко решения на съда, според които, ако дейността действително е извършена от болницата, не може да не бъде платена. На практика лимитите са наказание за добре работещи болници, обясни здравният министър.

Той допълни, че се водят преговори и за промени в цените на медицинските дейности. Ще настоявам да се въведат и коефициенти на цените на медицинските услуги. „Не е все едно дали човекът, който лекуваш, е на 20 или на 90 години, дали има придружаващи заболявания, коментира д-р Кацаров.

Той ще настоява да се прехвърлят повече дейности от болничната в извънболничната помощ.

„Повече дейности трябва да се извършват в извънболничната помощ, тъй като модерната медицина вече позволява още дейности, извършвани в болничната помощ да се прехвърлят в доболничната, добави той.

Обсъждано е и преустановяване на денонощното разположение на личните лекари, защото се знае, че това е практически неизпълнимо.

Ще се търси начин за повишаване на контрола от страна на пациентите. Кацаров уточни, че и потребителите би трябвало да са заинтересовани да не се злоупотребява с техните пари и източването на системата.

Управителят на НЗОК проф.Петко Салчев каза, че експертите ще обсъдят какви биха могли да бъдат промените в нормативната уредба, а за цени може да се говори през есента, когато ще има яснота за бюджета на НЗОК.

Д-р Иван Маджаров

Председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров посочи, че идеите на министъра са били обсъждани в съсловната организация. Важно е парите да следват пациента, да не се определят в някой кабинет, важно е да изнесем голяма част от дейностите в извънболничната помощ, отбеляза той./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България
Краси

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Ще има ли правителство, или отиваме на нови парламентарни избори наесен?

  • Не, няма да има редовен кабинет 51%
  • Да, ГЕРБ-СДС ще успее да излъчи кабинет с участието на ПП-ДБ и ДПС 21%
  • Не ме интересува, и сега има правителство, което се справя 15%
  • Ще има редовен кабинет с втория мандат на ПП-ДБ, а ГЕРБ ще го подкрепи 13%

Начална дата: 03.04.2023 @ 19:35 | Крайна дата: 03.05.2023 @ 20:32

Зареждане ... Зареждане ...