Quantcast
Новини Пловдив » Градът » Минеков в Пловдив: Има сигнали за проблеми с реставрации на имоти и недвижими паметници на културата
Градът Пловдив

Минеков в Пловдив: Има сигнали за проблеми с реставрации на имоти и недвижими паметници на културата

Проф. Велислав Минеков, снимка: БНТ

Сигнали за корупция, свързани с недвижимите паметници на културата в Пловдив, е получил културният министър Велислав Минеков. Това обяви той след церемонията по връчването на националните награди „Христо Г. Данов“ в Дановата къща в Пловдив.

„Сигнали за недвижимо културно наследство са в количество, което не мога да насмогна. И от Пловдив. Проблеми с реставрации предимно, с имоти, които са затънали в очакване за решение, за становище, каза  министърът.

„Проблемът е, че Институтът за културно наследство беше унищожен през годините – напълно съзнателно с цел корупция. Но не са корумпирани служителите в НИНКН, а този който даваше последния подпис. Спомнете си кои са били те“, коментира той.

По думите му само в графа „Недвижимо културно наследство“ жалбите, които на ден получава от цялата страна, са между 30 и 40. Според проф. Минеков има фрапиращи случаи с отлагане на становища за решения между 3 и 8 години, съобщи БНТ.

В четвъртък културният министър ще оповести нови разкрития, свързани със злоупотреби в сектора. „Има още скандални неща, които си заслужава да тръгнат към прокуратура. Още веднъж ви казвам – аз не разчитам на нашата прокуратура, разчитам на европейската. А след това, когато се задейства европейската, нека да видим каква ще е реакцията на българската прокуратура“, заяви той.

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Какво мислите за изнесените в протокола от проверката на НЗОК констатации:

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...