Новини от Пловдив » България » Министър Петков: Открихме нарушения при още два язовира
България Важно

Министър Петков: Открихме нарушения при още два язовира

Кирил Петков
Кирил Петков

Министерството на икономиката е извършило проверка на трите язовира „Пазар дере“, „Злати войвода“ 3 и „Злати войвода“ 4. Това съобщи ресорният министър Кирил Петков. Тя е установила, че са затревени и в тях няма вода, на практика в момента са безстопанствени.

„На 31 тези три язовира са предадени от държавната фирма „Монтажи” към Държавната консолидационна компания. И до ден днешен обаче не са предадени към държавно предприятие „Управление и стопанисване на язовири“. Това означава, че въпреки че всички пари са платени, тези три язовира още не са влезли в експлоатация. По закон в момента в тях не може да има вода и не могат да се използват нито за поливане, нито за други цели”, каза още Петков.

Той бе категоричен, че това е безстопанственост. „Едни пари са похарчени, язовирите са изградени, но протоколите за предаване не са довършени“, обяви министърът на икономиката.

2,350 млн. лева струва ремонтът на „Пазар дере“, 1,913 млн. на „Злати войвода“ 3 и 547 000 лв. за „Злати войвода“ 4. По думите му транспортните разходи са едни и същи, въпреки че става въпрос за различни области – Сливен и Ловеч. „Плащани са по 1,16 лв. за превозване на тон земна маса на километър, което е 5 пъти по-скъпо от пазарната цена“, коментира Кирил Петков.

Още днес ще поискам Държавната консолидационна компания да ми обясни защо шест месеца не е предала трите язовира за експлоатация и защо цените са на тези високи нива. Също така Агенцията за държавна финансова инспекция ще ги провери. Важно е тези язовири да влязат в експлоатация и да започнат да се използват“, обяви ресорният министър.

Той увери, че ще извърши още 10 проверки.“Когато видях същите празни, затревени язовири, разбрах, че проблемът е систематичен.Над 400 язовира в момента са нарочени за ремонт. Те са малки водоемчета, които са навсякъде из страната. Бюджетът за тези ремонти е 631 млн. лв., като 500 млн. лв. от тях са дадени директно от бюджета на държавата, а 130 млн. лв. са дадени от Българската банка за развитие, допълни той.

Върховна касационна прокуратура (ВКП) се самосезира във връзка с информацията, представена от служебния икономически министър.В случай, че в хода на проверката бъдат открити данни за извършени престъпления, те ще бъдат докладвани на компетентната прокуратура. При наличие на нередности от административен характер прокуратурата ще уведоми съответните контролни органи за предприемане на действия по компетентност./ПловдивПрес

Още новини по темата

Министърът на икономиката откри нарушения при ремонта на язовири, сезира прокуратурата ВИДЕО

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

  • Вазова градина е най-правилното наименование. Иван Вазов е живял на съседната улица, тук е написал едни от най-забележителните си произведения. Хората са се стичали под балкона, за да го приветстват 37%
  • Както я знаят пловдивчани от създаването ѝ – Дондукавата градина. Хората са я кръстили така, защото е създадена по време на привременното управление и по препоръка на княз Александър Дондуков-Корсаков 30%
  • Не ме интересува. Нека си остане както досега без официално име – Градската градина 18%
  • Референдум. Това е най-справедливото решение. 8%
  • Капитан Бураго – Освободителя на Пловдив. Неговият паметник също е в тази градина и всяка година Пловдив му отдава почит на 16 януари, когато Бураго с отряд драгуни форсира Марица и освобождава града. 7%

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...