майонеза Kраси
Новини от Пловдив » Важно » Кметът на Кричим: Няма да правим приюти за кучета с пари на данъкоплатците!
Важно Интервю Кричим Мнения Регион

Кметът на Кричим: Няма да правим приюти за кучета с пари на данъкоплатците!

Атанас Калчев
Атанас Калчев
  • Кричимци са състрадателни хора, веднага откликнаха на призива да помогнем на болната ни съгражданка Нели Димова
  • С компостиращата инсталация за разделно събиране на отпадъците ще създадем буфер срещу вдигането на такса смет
  • Има разминавания в нормативната база на Националната програма за защита на животните, а НПО-та ни оказват безпрецедентен натиск по темата

 

Атанас Стефанов Калчев кара четвърти мандат начело на Община Кричим, така че в момента е кметът с най-дълъг стаж в местното самоуправление в Пловдивска област.

Калчев е роден 03.04.1970 г. в Пловдив. Преди да поеме управлението на Кричим, е служил дълги години в структурите на МВР. Завършил е средно образование в ОТЕТ „В. И. Ленин“ – гр. Пловдив, специалност „Силнотокова електропромишленост“. Има бакалавърска степен по „Български език и история“ в ПУ „П. Хилендарски“, освен това е завършил и „Право“ в ЮЗУ „Н. Рилски“

Има едно дете.


 

 

Интервю на Спас КУЗОВ

 

– Г-н Калчев, как се справят малки общини като Кричим в нестабилна политическа обстановка като сегашната? Има ли пари, лесно ли се комуникира с министерствата?

Аз мога да говоря само за Кричим. За момента имаме само писмена кореспонденция. Няма някакви затруднения или забавяне на отговори при наши запитвания. Нямам още конкретни впечатления от министерства, агенции и други ведомства, не ни се е налагало спешно да решаваме конкретен казус. Нещата продължават, проектите си вървят. Бюджетът на общината се изпълнява по план. Разполагаме с финансова рамка от малко над 8 млн. лева, очакваните приходи са 2,168 млн. лева, за капиталови разходи сме предвидили 836 хил. лева, за сметосъбиране и сметоизвозване и чистота са предвидени малко над 661 хил. лева.

– Наскоро отправихте остър призив към жителите на Кричим да не хранят бездомни кучета. Защо?

– Аз държа на това, което съм казал. Няма как да си изхвърляш хранителните отпадъци на улицата и общината да не те санкционира, че замърсяваш. И то най-лицемерно под някаква форма на грижа за животните.

Ако някой наистина обича животните, е редно да полага цялостни грижи, а не да хвърли остатъците от храната, да замърси тротоари, улични платна, зелени площи и други обществени пространства и да си хлопне вратата, пък каквото стане. Животното не иска само храна, то иска грижи, обич. Иска внимание, ваксинации, обезпаразитяване. Животното е като човек, като член от семейство и грижата за него трябва да е обхватна, а не да го хвърлиш на улицата.

Не може да насърчаваме такъв лицемерен подход – да ти подхвърля храна и да те оставя на улицата. Говоря не само за кучетата, а и за котките. Аз съм убеден в това, което говоря, в общината в момента проучваме документално целия проблем. Проверяваме нормативната база в детайли. Националната програма за защита на животните, Законът за ветеринарномедицинската дейност, наредби, петиции, които са изпращани в Европейската комисия. Запознаваме се с кръгли маси по темата от 2011 година в комисиите на парламента.

Пратил съм запитване до министъра на земеделието и горите по някои въпроси в наредбите, защото те си противоречат. Един член от наредбата не кореспондира с друг, а някои точки си противоречат със закона. Искам тълкуване на съответните казуси, защото в момента има хаос в нормативната уредба. Специално по Наредба №4 искам тълкувание на разписаното в наредбата.

Аз не съм убеден, че хората, които са писали тези наредби, са най-компетентните в държавата по тази тема. Дори като юристи. А, видите ли, местните администрации не са компетентни.

Затова пак казвам, до края на моя мандат в Община Кричим няма да се създават приюти с пари на данъкоплатците, а също така да се осигуряват консумативи за тези приюти. Да се назначават хора на заплати, за да обслужват тези приюти. Няма как това нещо да се случи в Община Кричим. Дори с риск да не можем да отговорим на изискванията на прословутата Наредба№4. Защото няма как да закупим специализиран автомобил, да назначим на щат шофьор на този автомобил, ветеринарен лекар, обучен ловец, консумативи. Това са допълнителни разходи, които няма откъде да ги извадим от бюджета, и то за сметка на други дейности. „Добрите граждани“, ако наистина толкова обичат животните, да си ги вземат вкъщи и да се грижат. Това механично вменяване за изпълнение на кметовете някакви разпоредби, без никаква финансова обезпеченост, не е повод да харчим парите на данъкоплатците, без да мислим. Всеки кмет си решава според бюджета.

Постоянно ни натрапват този метод „Хвани, кастрирай, пусни“, но аз не съм убеден, че е ефикасен. Община Кричим беше подложена на безпрецедентен натиск от разни природозащитни НПО-та, но те не са представили пред обществото никакви доказателства, че този метод е ефикасен. Тези НПО-та действат чрез натиск, администрациите да отглеждат кучетата с пари от бюджета и всички съпътстващи разходи по храна, лекарства, обезпаразитяване, ваксини, документи, а те после наготово да взимат отгледаните кучета, с цялата съпътстваща документация и на развиват дейност из Европа, като ги предлагат за осиновяване.

 – Това бизнес ли е?

– Не мога да твърдя дали те правят бизнес от това, но е факт, че сметката я плащат данъкоплатците, защото парите излизат от бюджета. Аз само посочвам фактите.

– Преброихте ли колко са бездомните животни в Кричим?

– Още не сме, ще се възползвам от втория срок, заложен от Наредба№4. Тоест наесен.

– Как ще отговорите на тези, които се противопоставиха на този ваш призив, обвиниха ви, че сте бездушен и т. н.?

– Всеки има право на мнение, не мисля да влизам в диалог с тях.

– Обикновено отправяте посланията си към жителите на Кричим от социалната мрежа. Това ли е начинът да се свързвате бързо с хората?

За мен е важно, защото написаното в мрежата остава. Също така е важно, че посланията бързо стигат до хората, така че няма нищо чудно, че използвам мрежата. Както се вижда, цели политически проекти изникнаха и се развиха в мрежата и постигнаха изненадващи резултати. Значи, действа. По същия начин от мрежата призовах да помогнем на нашата съгражданка Нели Димова, самотната майка с тежко заболяване.

– Докъде стигна тази помощ?

Има голям ефект. В града се вдигна голяма вълна на съпричастност, хората искат да помагат. Освен това с решение на Общинския съвет отпуснахме 5 хил. лв. Доколкото знам, жената вече е в Турция и лечението е започнало.

Младежите от Кричим организират благотворителен концерт за Нели на 19 юни, събота. Ще предоставим сцената от общината, ще дадем възможност да се поставят щандове, а приходите от продажбата ще отидат за лечението на Нели. Общината няма да вземе такса за наем за масите на открито. Кричимци са състрадателни и хора с големи сърца, когато трябва да се помогне.

– Наскоро направихте първа копка за новата компостираща инсталация за разделно събиране на отпадъци. Кога ще бъде въведена в експлоатация?

– Крайният срок за изграждане е в края на януари 2022 година.

– Ще се отрази ли това на такса смет?

Целта на изграждането й е да избегнем повишаването на такса смет и да не увеличаваме разходите по това перо. Отпадъците, които ще отиват в сепариращата инсталация, ще бъдат изваждани от общия тонаж смет и ще бъдат преработвани. Така ще създадем един буфер и ще намалим обема, който караме към сметището в Цалапица и за който плащаме. Така двете общини Перущица и Кричим ще можем да устоим на рязкото покачване на такса смет, което се очертава в близките години и в същото време ще съумеем да отговорим на изискванията на Националната програма за управление на отпадъците.

– По кои други обекти работите през тази година?

Имаме избрани изпълнители за няколко обекта. С пари от местния бюджет правим основен ремонт на покрива на сградата на общината, на покрива на бившата поликлиника, в която се намират джипитата на града, също така на сградата на бившето ТКЗС. Основен ремонт предстои за читалище „Пробуда“. За тези обекти сме заделили около 190 000 хил. лева с ДДС, но от тях ще спестим, защото след обявяването на обществените поръчки постигнахме по-ниски цени и ще икономисаме. Започна ремонт и на сградата на СУ „Петко Р. Славейков“, но това е по Програмата за развитие на селските райони на фонд „Земеделие“.

Освен това започваме голям ремонт на парк Ливингстън за половин милион с ДДС. С парите ще бъдат изградени допълнителни съоръжения за спорт и развлекателни кътове. В момента има фитнес на открито. Освен това в района на стадиона изграждаме две детски площадки.

Една от най-важните ни задачи тази година – отделихме пари за проектиране на пътя Кричим-Девин, в частта, която пресича града. Пътят е част от републиканската пътна мрежа, но ние решихме да направим проект и да го подарим на АПИ, като ще настояваме с този проект да се отпуснат средства за ремонт на републиканския път. В този участък беше подменена канализацията и досега нямаше как реално да се работи по него. През юли изтича мониторинговият период на канализацията и ние задействаме нещата да се направи пътят./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Да се премести ли Альоша от Хълма на освободителите?

Покажи резултатите

Начална дата: 25.01.2024 @ 18:33 | Крайна дата: 26.02.2024 @ 8:29

Зареждане ... Зареждане ...