Quantcast
Новини Пловдив » Община » Община Пловдив търси средства за строежа на басейна с олимпийски размери
Община Пловдив Спорт Спорт Важно

Община Пловдив търси средства за строежа на басейна с олимпийски размери

Басейнът засега е тревясал терен.
Басейнът засега е тревясал терен.

Кметът Здравко Димитров ще потърси средства за строежа на басейн с олимпийски размери. Първата копка на съоръжението беte направена през есента на 2019 година, но финансиране не бе осигурено и до реално строителство не се стигна.

„Задължени сме към плувците, които спечелиха две от общо трите квоти на пловдивски спортисти за олимпиадата в Токио. В същото време Йосиф Миладинов и Диана Петкова, както и останалите плувци от клубовете, нямат възможност да тренират в 50-метров басейн. Затова ще се потърсят средства за изграждане на басейна, който по проект е в непосредствена близост до плувен комплекс „Младост“, заяви Здравко Димитров.

Той уточни, че ще разговаря и с правителството за отпускането на средства за построяване на съоръжението. По предварителни разчети то трябваше да струва около 13 милиона лева, но след поскъпването на строителните материали ще се направят нови количествено-стойностни сметки.

Процедурата по избор на изпълнител беше проведена още през 2019 година, избрана беше и фирма за надзор, но заделените като авансово плащане средства от 1 милион лева тогава бяха пренасочени.

„За да не товарим общинския бюджет, ще търсим финансиране не само от правителството, а и от фондовете, като например „Джесика“ или ФЛАГ. Другата възможност е някои от сега изпълняваните проекти от общината да бъде финансирани с евентуален заем, за който говорим повече от година, и тогава да се освободят средства в две бюджетни години, с които да построим басейна“, допълни кметът Димитров.

Той припомни и факта, че ЖПК „Младост 91“ е най-успешният плувен клуб в страната, като 26 пъти поред стана държавен шампион, преди от него да се отделят още 3 клуба.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Какво мислите за изнесените в протокола от проверката на НЗОК констатации:

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...