Quantcast
Новини Пловдив » Важно » 5852-ма седмокласници държат НВО в 140 училища в Пловдив и областта
Важно Образование

5852-ма седмокласници държат НВО в 140 училища в Пловдив и областта

Няма поставени под карантина ученици или педагози
Снимката е илюстративна

Галина ГЕОРГИЕВА

5852-ма седмокласници от Пловдив и областта се явяват на национално външно оценяване по български език и литература на 16 юни и по математика на 18 юни. 130 ученици ще държат изпит по английски на 17 юни, когато се провежда НВО по чужд език и е по желание. Това заяви за ПловдивПрес Рангел Райчев – старши експерт по организация на средното образование в РУО-Пловдив.

НВО по БЕЛ и математика ще се проведе в 140 училища в града и областта, а по английски език – в 17 школа.

Седмокласниците се явяват на матура в собственото си училище и са разпределени в 611 зали, а на изпита по чужд език – в 20 зали. Около 2000 квестори ще следят за реда по време на изпитите.

Националното външно оценяване започва в 9 часа, учениците трябва да са в училището в 8,30 часа, а петнадесет минути по-късно да са в изпитната зала, припомни Рангел Райчев.

Ще се спазват всички противоепидемични мерки, на входа на школото медицинско лице ще мери температурата на децата. Те  трябва да носят маска или шлем, да спазват дистанция от метър и половина и да дезинфекцират ръцете си. Трябва да представят документ за самоличност (лична карта/ученическа лична карта/ученическа книжка/задграничен паспорт). Изисква се всеки да носи със себе си прозрачен плик, в който да сложи личните си вещи.

„Седмокласниците  трябва да знаят, че черновата тази година не е част от изпитния комплект и не трябва да се прилага с изпитната работа. Трябва да пишат с черен химикал“, обясни още Райчев.

Той допълни, че само едно дете в 7. клас е под карантина, защото идва от рискова държава и ще полага изпит в отделна зала с квестори, които са ваксинирани.

От центъра за видеонаблюдение в РУО ще се наблюдава как протича изпитът в част от училищата, а експертите ще извършват и проверки на място.

Началникът на РУО-Пловдив Иванка Киркова пожела успех на седмокласниците. „Изпитите са важни както за седмокласниците, така и за родителите им. Вярвам, че учениците ще се представят така, както очакват и ще дадат най-доброто от себе си. Най-важното е да са здрави и спокойни, каза Киркова. Тя призова учениците и родителите да следят информацията на сайта на РУО. „Когато кандидатстват, трябва да знаят, че дори да не попаднат в желаното училище, ще получат качествено образование и ще имат възможност да развият способностите си във всяко училище на територията на Пловдив и областта“, коментира началникът на РУО-Пловдив./ПловдивПрес

Още новини по темата

Над 111 000 ученици от VII и X клас се явяват на НВО в следващите три дни

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Ще променят ли политическата ситуация поредните предсрочни парламентарни избори?

Покажи резултатите

Начална дата: 01.09.2021 @ 17:40 | Крайна дата: 01.10.2021 @ 17:40

Зареждане ... Зареждане ...