Quantcast
Новини Пловдив » Градът » Веселин Куртев подрежда „Вихрушката на живота“ във „Възраждане“
Галерии Градът Култура Палитра

Веселин Куртев подрежда „Вихрушката на живота“ във „Възраждане“

Веселин Куртев открива изложба в Пловдив след дълги години отсъствие. Тънкият познавач на психологията в в живописта подрежда платната си на 22 юни, вторник, от 18:00 ч. в галерия „Възраждане“. Експозицията се казва „Вихрушката на живота“. Картините ще можете да разгледате на живо в салона на галерията, също така на сайта и на фейсбук страницата на галерия „Възраждане“ през следващите три седмици – до 12.07.2021 г.


Близо 20 години, откакто Веселин Куртев живее и работи в САЩ. Има собствена галерия и урежда много свои и на колеги изложби.
Тази изложба е първата му в Пловдив след толкова дългогодишно отсъствие от България и втората му експозиция в галерия „Възраждане“, припомня галеристката Краси Алексиева.


Картините му са типични за неговия почерк – фигуратив, потопен в абстрактни послания. В композициите има много психологични моменти, има чувственост и опит за разрешаване на човешките взаимоотношения. Особената симбиоза между фигури и абстрактност създава разтовареност в напрежението между човеците, негативите се стопяват и един лек, цветен оптимизъм определя силата на тази елегантна и зряла живопис!

Биография
Веселин Куртев е роден и израснал в България.
През 1978 завършва Художествената гимназия в Казанлък, а през 1985 завършва специалност „Живопис“ във Факултета по изобразително изкуство към Великотърновския университет, България.
От 1985 до 1989 година е член на дружестжото на художниците в Стара Загора, а от 1990 е член на дружеството на художниците в Пловдив. От 1992 е член на СБХ.
От 1989 до 2002 г. Веселин работи и в Националното училище за сценография в Пловдив. През годините Веселин спечелва репутацията си чрез самостоятелни изложби и множество международни групови изложби.
През 2002 г. Веселин се премества в САЩ, където през 2006 г. открива Художествената галерия Алфа в Ню Брънсуик, Ню Джърси. Тук той продължава да помага за популяризирането на нови художници, като им помага да получат признание в своята общност и в чужбина.
Произведенията на Веселин са собственост на много галерии и частни колекционери от цял свят, включително България, Германия, Франция, САЩ, Малта, Гърция, Белгия, Холандия, Швейцария и Турция.
Осъществил е 18 самостоятелни изложби в България, 7 такива в Ню Джърси, САЩ, 4 в Холандия, по една самостоятелна изложба има и в Гърция, Германия и Швейцария.
Участвал е в множество групови изложби в България и чужбина./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Какво мислите за изнесените в протокола от проверката на НЗОК констатации:

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...