Quantcast
Новини Пловдив » Градът » Най-новата книга на доц. Сандю Бешев с премиера в Природонаучния музей в Пловдив
Градът Книги Култура Пловдив

Най-новата книга на доц. Сандю Бешев с премиера в Природонаучния музей в Пловдив

Летописецът на българския алпинизъм доц. Сандю Бешев ще представи най-новата си книга “Истории за началото на планинарството в България” в Природонаучния музей в Пловдив днес от 18 часа в зала „Планетариум“.

Авторът ще сподели  разкази от 70-годишния си опит и изследвания по темата развитие на планинарството в България.

Доц. Сандю Бешев
Доц. Сандю Бешев

Книгата “Истории за началото на планинарството в България”е издадена от списание 360 и излиза в края на май 2021. В нея са включени автентични разкази и фотографии с висока историческа стойност, представени са личностите и действията на родните пионери, като същевременно са маркирани и най-важните моменти от световната планинарска история.

От книгата ще  разберете повече:

За първите планинари. Връщаме се по пътя на историята до първия български запис с планинарска тематика от 1864 г. написан до Неофит Рилски. Първото българско голямо изкачване на алпийски връх – връх Гран Комбен, за да стигнем до начало на организирания туризъм в България и как той се превръща в алпинизъм. Паралелно с родното начало разглеждаме детайли от раждането на световния алпинизъм и най-старите планински клубове в света.

За първите хижи. Проследяваме назад във времето първите планински бази в България, превърнали се в убежище за мнозина и научаваме повече за историята на първия български курорт. Паралелно маркираме и историята на първата хижа и ски лифт в света.

За първите скиори. Разкази за началото на ски спорта у нас, първите ски клубове и състезания. За първите преминавания на Ком-Емине през зимата, за първите спускания със ски от седемхилядник и историята на първото българско сноуборд спускане от осемхилядник.

За първите катерачи. Научаваме повече за първите използвания на въже и катерачен инвентар в България. Виждаме началото на организирания алпинизъм и основаването на първия планински клуб.

За първите експедиции. Истории за родните пионери в Алпите, Кавказ, Памир и първите ни изкачвания на седемхилядник и осемхилядник, заедно със световната история на най-интересните за българите върхове.

За легендите на планината. Разкази за нежния пол в алпинизма и онези алпинисти, които бележат завинаги родния алпинизъм.

 

За ранната взаимопомощ, зараждането на планинското спасяване у нас.

За историята и съвремието на професията планински водач.

Книгата носи задължението, да събере в достен вид информацията, на която доц. Сандю Бешев, е посветил живота. Информация събирана със старание дълги години./ПловдивПрес

Още новини по темата

Летописецът на българския алпинизъм издаде нова книга

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Какво мислите за изнесените в протокола от проверката на НЗОК констатации:

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...