Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Няма да затягат мерките заради индийския вариант на COVID-19 у нас
България Важно

Няма да затягат мерките заради индийския вариант на COVID-19 у нас

Д-р Стойчо Кацаров
Д-р Стойчо Кацаров, министър на здравеопазването.

Няма причина за паника, не се налага в региона да се вземат допълнителни мерки, предстои да се направи малко по-задълбочено проучване на контактните на човека, регистриран като заразен с индийския вариант на коронавирусната инфекция. Това каза министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров, цитиран от БТА.

Кацаров, заедно с европейския комисар по здравеопазването и безопасност на храните Стела Кириакиду посетиха ваксинационния кабинет в столичната болница „Св.Анна“. По-рано днес от Националния център по заразни и паразитни болести съобщиха за случай на индийския вариант, потвърден в Плевен.

Засега това е изолиран случай, не е тежък, но това е силно предупреждение, че ако продължаваме да подценяваме вируса и се колебаем дали се ваксинираме, вълна от инфекция би могла да настъпи и по-рано, преди есента, каза още Кацаров.

Няма да се променят противоепидемичните мерки заради случая в Плевен, но ако се регистрира нарастване на броя на случая на заразените, нашата възможност е тази, допълни Кацаров.

От здравното министърство обявиха, че министърът е разпоредил на ръководството на Националния център за заразни и паразитни болести  да му докладва лично за цялата налична информация за случая на пациент с „Делта“ варианта на COVID-19.

Министър Кацаров иска изясняване на всички факти и обстоятелства – кога е взета пробата, какво епидемиологично проучване е направено, защо е отнело толкова време изследването на пробата – от 21 април до 17 юни, кога е постъпила в НЦЗПБ, кога е изпратена в чужбина и т.н.

Според здравния министър заради високия риск за общественото здраве е недопустимо толкова дълго време след вземането на пробата да бъдат публично обявени резултатите от нея./ПловдивПрес

Още новини по темата

Индийският вариант на COVID-19 вече е в България

Индийският вариант на COVID-19 по-заразен от британския, причинява гангрена

Ваксината на Pfizer дава защита срещу индийския COVID вариант

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Ще променят ли политическата ситуация поредните предсрочни парламентарни избори?

Покажи резултатите

Начална дата: 01.09.2021 @ 17:40 | Крайна дата: 01.10.2021 @ 17:40

Зареждане ... Зареждане ...