Quantcast
Новини Пловдив » България » Радев към Заев: Очаквам скоро да имаме посланик на Северна Македония в София
България Важно Политика

Радев към Заев: Очаквам скоро да имаме посланик на Северна Македония в София

Румен Радев

„Приветствам Ви за това, че сте тук за открит диалог. Очаквам най-скоро да имаме посланик на Република Северна Македония в София. Искам да отправя ясно послание – че европейската перспектива на Република Северна Македония за нас е от огромно значение. Ние сме длъжни да направим така, че нашите хора да имат своето общо европейско бъдеще и да могат да общуват много по-свободно помежду си. Това каза президентът Румен Радев в началото на срещата с министър-председателя на Република Северна Македония (РСМ) Зоран Заев, който е на посещение у нас.

Той подчерта, че развитието на взаимоотношенията между двете държави са от изключителна важност.

Република Северна Македония за нас е най-важната близка приятелска страна. Затова се нуждаем от регулярни контакти, диалог и сътрудничество. За съжаление, през последните години тези отношения попаднаха в задънена улица, диалогът беше замразен, а това се отрази и на вашата перспектива за присъединяване към ЕС, допълни Радев.

Договорът за сътрудничество от 2017 г. нямаше конкретни обвързващи условия и срокове, и това даде възможност за променливи решения и действия, каза още президентът на България.

Зоран Заев

Радев отправи благодарности и към президента на Северна Македония – Стево Пендаровски.

„Благодаря му за приятелството, мъдростта и лидерството. Съвместната ни визита в Рим и отдаването на почит към делото на Светите братя Кирил и Методи демонстрира нашата взаимна воля за сътрудничество, приятелство и разбирателство”, коментира българският президент.

„Искам да отправя ясно послание, че перспективата на Република Северна Македония за нас е от огромно значение. Ние сме длъжни да направим така, че нашите хора да имат своето общо европейско бъдеще и да могат да общуват по-свободно по между си. Разбира се има и някои нерешени въпроси. Важно е да имаме диалог. Вие сте опитен политик и знаете, че в период на предизборна кампания понякога партиите могат да обещаят повече, отколкото могат да постигнат в последствие”, каза още Радев на Заев.

Президентът обясни още, че България ще дари 50 000 ваксини на Р Северна Македония. Обмисля се и още една инициатива – млади хора от западната ни съседка да дойдат на почивка у нас, обясни Радев.

От своя страна Зоран Заев заяви, че съвместното посещение на президентите на България и Република Северна Македония в Рим е дало послание към младите, че трябва да продължат заедно да работят, да поддържат приятелството между двата народа.

Той е категоричен, че двете страни сами трябва да разрешат проблемите си.

„Имаме приятели навсякъде по света, които могат да помогнат, но решението е да си помогнем сами. Убеден съм, че ще имаме успех“, каза той. Вече е изпратено посланието да бъдем приятели, да сме близки, да не се мразим. Добрите отношения ще донесат добро и за двата народа.

Заев благодари за инициативата за доставка на ваксини на РСМ и за предложението младежи от страната му да почиват в България./ПловдивПрес

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Какво мислите за изнесените в протокола от проверката на НЗОК констатации:

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...