Quantcast
Новини Пловдив » България » Стана ясно кой е мъжът с индийския вариант на COVID-19
България Важно

Стана ясно кой е мъжът с индийския вариант на COVID-19

COVID-19

Стажант лекар, завършил семестриално Медицинския университет в Плевен, е първият доказан случай на индийския вариант на коронавируса в България. Той е на 26 г., гражданин на Великобритания е и през последните 2 години не е напускал България. Това каза пред „24 часа“ проф. Добромир Добрев, ректор на Медицинския университет в Плевен в четвъртък.

Най-вероятно медикът чужденец се е заразил при контакт с индийски гражданин, който дошъл в България през април. Той не е наш студент, уточни ректорът. Изследвани са контактните на пациента с индийския вариант на коронавируса, известен като „Делта“. При тях не е открит ковид, увери проф. Добрев.

Нашият стажант лекар е прекарал болестта без сериозни оплаквания и се е лекувал при домашни условия. Сега провежда държавния си стаж, преди да се дипломира във вуза, допълни ректорът. Според проф. Добрев в момента не се случва нищо тревожно и извънредно. Той припомни, че пробата е взета на 21 април и е изпратена в Националния център по заразни и паразитни болести. При повторен специален анализ в международната генна банка през юни е станало ясно, че съдържа характеристиките на индийски вариант на коронавируса./ПловдивПрес

Още новини по темата

Няма да затягат мерките заради индийския вариант на COVID-19 у нас

Индийският вариант на COVID-19 вече е в България

Индийският вариант на COVID-19 по-заразен от британския, причинява гангрена

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Какво мислите за изнесените в протокола от проверката на НЗОК констатации:

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...