Quantcast
Новини Пловдив » България » Има неизстреляна ракета в падналия МиГ-29, заключиха морето в района на катастрофата
България Важно Инциденти

Има неизстреляна ракета в падналия МиГ-29, заключиха морето в района на катастрофата

Военните пазят периметъра в района на катастрофата.
Военните пазят периметъра в района на катастрофата.

Военните забраниха плаване района, където се разби изтребителя МиГ-29 и са отцепили периметъра. Нарушителите ще бъдат санкционирани, съгласно закона. Още повече, че на самолета има още една неизстреляна ракета Р-73, което е допълнителна опасност. За това предупреди началникът на отбраната адмирал Емил Евтимов в ефира на БНТ.
Има шанс за намирането на черната кутия на разбилия се МиГ-29, пилотиран от майор Валентин Терзиев, обясни адмирал Емил Евтимов.
„С болка в очите капитан военен пилот стана и ми зададе директно въпроса: „Правите ли всичко възможно да намерите черната кутия?“ Ние правим всичко възможно, за да намерим черната кутия. Военноморските сили реагираха мигновено. Ако майор Валентин Терзиев беше успял да катапултира, той щеше да бъде спасен. Проведохме операция по търсене и спасяване, тя се прекрати в рамките на целесъобразните срокове. От там нататък продължихме издирването на останките от самолета“, обясни адмирал Евтимов и добави, че полетът е бил контролиран и не може да се говори за сваляне на самолета.
Той обясни, че е в постоянна връзка е с началниците на отбраната на НАТО, но умишлено не е потърсена помощ от военните ни съюзници при издирването на разбилия се изтребител. „Имахме достатъчно информация къде е паднал самолетът и беше нецелесъобразно да струпваме кораби и сили там“, каза началникът на отбраната ни.
Припомняме, че разбилият се МиГ-29 вече е намерен, но е фрагментиран на стотици части. Те са разпръснати на площ 20 на 20 метра, обясни адмирал Евтимов и предупреди, че районът е забранен за плаване. „Нарушителите ще попаднат под санкциите на закона“, заяви той и добави, че на самолета е имало още една неизстреляна ракета Р-73. Затова гмурканията са особено опасни. До сега не е имало опити за неразрешено плуване или гмуркане в района.
Въпреки проблема с хроничния недостиг на летателни часове през годините, тези които изпълняват бойни упражнения разполагат с необходимия нальот. Разполагаемият нальот е в следствие на сключения договор за поддържане на самолетите, обясни още началникът на отбраната.

„Благодарение на договора, сключен през 2018 г., майор Терзиев щеше да разполага с 4 пъти повече летателен ресурс. Трябва да има планомерно планиране на ресурса на финансови средства и да се сключват договор, за да разполагат летците ни с достатъчно нальот“, каза още той и припомни, че до преди инцидента майор Терзиев е имал близо 13 летателни часа от началото на годината, което е много малко.
Стрелбите на полигон „Шабла“ се изпълняват от десетилетия, а при разследването на инцидента се проверява нормативната база, както и действията на ръководството на полетите.
Има записи от командния център и те са иззети от прокуратурата, посочи адмирал Евтимов. Ако разследването приключи без намирането на черната кутия, записите могат да дадат достатъчно информация за крайно становище на разследването, увери началникът на отбраната.
Той увери, че състоянието на самолетите ни МиГ е добро. „Полемиката, че МиГ-29 е остаряла техника, е много отрицателна за психологическото състояние на пилотите ни в изтребителната авиация. Въпреки договора с Ф-16 трябва да продължим и продължаваме да защитаваме въздушното ни пространство с това, с което разполагаме“, каза той.
Евентуален договор за поддръжка на МиГ-29 не означава, че компрометираме договора за Ф-16 и, че няма да работим за втората осмица на Ф-16, допълни адмирал Евтимов.
„Бъдете спокойни. Това, което сме поели като ангажимент е да осигурим достатъчно ресурс на всички родови сили. Ще имате възможност да вдигнете налота и да летите уврени и сигурни“, обърна се той към военните ни пилоти. Началникът на отбраната обясни, че изтребителната авиация е прекратила полетите си, освен за носенето на дежурствата си, докато не приключи разследването с инцидента, а крайният срок за приключването са 30 работни дни, считано от 9 юни. Това е нормативната база, до която е поставен срок, допълни адмирал Емил Евтимов./ПловдивПрес

Още

Изтребител на ВВС е паднал край Шабла

Намериха мястото на катастрофата на МиГ-29

Лошото време спря издирването на черната кутия на падналия МиГ-29

Откриха още остански от падналия край Шабла МиГ-29

Откриха биологичен материал сред отломките на падналия МиГ край Шабла

Съпругата на загиналия майор Терзиев: Няма да допусна да си „измият ръцете“ с уменията му

Съпругата на загиналия пилот майор Терзиев с емоционален призив във Фейсбук

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Какво мислите за изнесените в протокола от проверката на НЗОК констатации:

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...