майонеза „Краси“
Новини от Пловдив » Пловдив » Показват непознати реликви от най-ранните години на ПФК „Ботев“ в Историческия музей
Пловдив Спорт Спорт Важно

Показват непознати реликви от най-ранните години на ПФК „Ботев“ в Историческия музей

След седмица в зала „Съединение“ ще бъде експонирана изложба с ценни реликви и непознати факти за първите романтични години на футболен клуб „Ботев“. Това съобщи директорът на музея Стефан Шивачев, който днес бе домакин на презентацията пред около 50 от най-верните фенове на тима и ветерани на „Ботев“.

В нея взеха участие Радослав Кошински от Сдружение ПФК „Ботев“, което е настоящият собственик на клуба, представители на Историческия музей и почетния член на клуба Боян Ботйов – правнук на ген. Кирил Ботев, брат на великия ни революционер.

Документите са известни на привържениците от няколко години, но заради несъответствието с досега приетата история на клуба, не са били огласени. След задълбочено проучване и позоваване на дневниците на Стоян Пухтев – брат на Иван Пухтев, става ясно, че група младежи са основали Ученическо футболно дружество „Христо Ботев“ на 11 февруари 1907 година, но съдът отказва да го регистрира.

Въпреки това новият клуб играе мачове срещу други отбори от града, а през 1910 година участва и в първия турнир, като губи на финал от Френския колеж „Свети Августин“ с 5:1.

Сред експонатите в изложбата са Учредителния протокол на дружеството от 1907 година, самите дневници на Стоян Пухтев, клубни книжа, най-старата емблема на клуба, както и запазен екип от първите мачове./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България
Краси

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Ще има ли правителство, или отиваме на нови парламентарни избори наесен?

  • Не, няма да има редовен кабинет 51%
  • Да, ГЕРБ-СДС ще успее да излъчи кабинет с участието на ПП-ДБ и ДПС 21%
  • Не ме интересува, и сега има правителство, което се справя 15%
  • Ще има редовен кабинет с втория мандат на ПП-ДБ, а ГЕРБ ще го подкрепи 13%

Начална дата: 03.04.2023 @ 19:35 | Крайна дата: 03.05.2023 @ 20:32

Зареждане ... Зареждане ...