Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Д-р Кацаров: Пик на ковид може да има още през лятото
COVID-19 България Важно Здраве

Д-р Кацаров: Пик на ковид може да има още през лятото

Д-р Стойчо Кацаров

Нов пик на ковид у нас може да има още през лятото, макар еккспертите да го очакват през есента. Това обяви в ефира на Нова телевизия здравният министър д-р Стойчо Кацаров, като разкритикува липсата на оценка колко души са се срещали с вируса. „Подобен анализ не е направен до този момент“, допълни той.

Здравният министър ще представи проучване от частна компания, което да даде първоначална представа за тези данни. Д-р Кацаров е провел разговори с частни софтуерни компании, с които да се проведе мащабно проучване. Целта е да се съберат данни за срещата на населението с вируса.

„В момента се разработва механизъм както по отношение на мерките, така и по отношение на влизащите в страната граждани. Искам всичко да бъде прозрачно, да има видими правила, за да няма изненадващи заповеди, среднощни пресконференции. Предварително да бъде ясно при какви показатели какво ще се случва. Това ще стане в кратки срокове“, обясни д-р Кацаров.

По отношение на новия вариант на коронавируса здравният министър заяви, че е напълно възможно той вече да се разпространява. „Вариантът вече е изолиран в голяма част на страните в ЕС. Ние не сме изолиран остров, няма да е изненадващо, ако открием нови проби. Най-ефективният начин да се предпазим е да се ваксинираме. Ако не искаме нищо да се затваря, просто трябва да се ваксинираме“, посочи д-р Кацаров.

Той е поискал аналитични доклади, свързан с PCR изследвания, тестване, ваксинация за последната година. Не е открил нито един.

Що се касае до ваксини, д-р Кацаров отново коментира, че в последния месец голям брой хора над 60 г. са се имунизирали. „Ако продължаваме в същите темпове, може би след около 2 месеца тази най-критична част от населението ще бъде защитена, което ще ни позволи да не прилагаме чак толкова строги мерки“, допълни той.

Още

Индийският вариант на COVID-19 вече е в България
Няма да затягат мерките заради индийския вариант на COVID-19 у нас
Проф. Пенка Петрова: Индийският вариант се разпознава светкавично

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Какво мислите за изнесените в протокола от проверката на НЗОК констатации:

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...