Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Съботен цикъл: Пияни от Кока-Кола, пияни от политика
Важно Мнения Съботен цикъл

Съботен цикъл: Пияни от Кока-Кола, пияни от политика

Пияни от вдъхновение Колаж: ПловдивПрес
Пияни от вдъхновение Колаж: ПловдивПрес

Георги Петров

Георги ПЕТРОВ, Съботен цикъл


Тази предизборна шумотвица е по-малко тегава от тази, която премина онзи ден. За тази, която направи парламент, а той не можа да направи правителство, говоря. Разликата е в това, че сега, паралелно с шумотевицата, върви Европейско първенство по футбол. Друго си е, когато можеш да отмориш очите си от шупналия фалш на т.нар. политическа предизборна борба, като гледаш една истинска мъжка битка на зеления терен.

За разлика от политическите величия, в наш вътрешен и в международен план, футболните и въобще спортните величия са истински. Безспорно доказани!

Преди доста време си говорих с големия наш пловдивски и български карикатурист Ириен Трендафилов за първата награда, получена от него на някакъв голям карикатурен конкурс. Безспорно, първи можеш да бъдеш само в спорта, каза той. 209 см е световният рекорд на висок скок на Стефка Костадинова, може да го оспори само тази дама, която скочи повече, подчерта той.

Не каза, че класациите в областта на изкуството и културата са в резултат от спор между много условности. Вероятно разчиташе на това, че условностите се подразбират. Не го питах какво мисли за класациите в политическите съревнования. Казвал ми е, че в творчеството си се интересува само от това, което заслужава окарикатуряване в обикновените ни житейски ситуации. От смешното, казва той. Вероятно защото в политиката смешното е и злобно, и нерядко коварно.

Във футбола критериите за високи постижения не се мерят прецизно в сантиметри и секунди, но изключително добрите се отличават безспорно. През последните години световно най-добрите във футбола са Роналдо и Меси или Меси и Роналдо. Ту единият е първи, ту другият, после се сменят. Ту и двамата едновременно са на най-високото стъпало.

Та тези дни, на фона на футболните европейски вълнения, Кристиано Роналдо направи знаменателен жест. Отстрани поставените на пресконференция пред него две бутилки Кока-Кола и постави на тяхно място бутилка с вода. Жестът трябваше да каже на света, че знаменитата газирана напитка не е здравословна. Дори след изявата си той смело разясни това.

Медиите не се стърпяха да го превърнат в сензация. Ето го човекът, заради чийто жест една мощна компания загуби на борсата 4 милиарда и кусур долара. Първата част на сензацията. Втората – Кока-Кола бързо ще навакса загубата, защото тя е измислила маркетинга. Който се интересува, знае какво значи това.

Малко връщане назад. Съветската система се срина не от някакво предателство на Горбачов и не толкова от икономическото изтощаване на СССР чрез надпреварата във въоръжаването. Мечтите ни да имаме и консумираме това, което имат и консумират на Запад и в Америка, подравяха неумолимо темелите на т.нар. Желязна завеса.

Световноизвестният филмов режисьор Андрей Кончаловски сподели в едно свое скорошно интервю нещо изключително показателно. След една своя командировка на Запад баща му му донесъл за подарък една малка бутилка кока-кола. Тоя я поставил на сувенирната си етажерка и си я гледал с умиление дълги години.

Бащата на Андрей Кончловски и брат му Никита Михалков, не по-малко известен филмов режисьор, е Сергей Михалков, авторът на текстовете на химните и на СССР, и на Руската федерация. И това с умилението пред Кока-Колата е по времето, когато в съветските вестници се публикуваха карикатури на безчинстващи по света американски войници. Пияни от Кока-Кола.

Видимо е, че и съветският, и нашият елити са имали възможност да опитат колата, но кой знае защо им беше нужно да ни внушават, че това е американска водка или американска ракия. Неведоми са пътищата на пропагандата.

Повече от век се трупат доказателства, че тази газирана напитка най-малкото не е здравословна, но печалбите от производството й и търговията с нея растат. Защото методите, използващи внушението като най-големият стимулиращ фактор в търговията, непрекъснато се развиват и усъвършенстват. Най-простичко казано, купуваш не това, което ти е нужно и полезно, а това, което ти е внушила рекламата. Още чрез майчиното мляко!

Ако наш футболист, дори измежду най-добрите да е той, замени бутилката кока-кола пред себе си с бутилка вода, никой няма да го забележи. На Кока-Кола може да се противопостави само Роналдо, защото в момента й е равен по популярност

И чест му прави, че го направи. Който държи на здрваето си и е самостоятелен в решенията си, ще го последва. Масата ще продължи да обслужва маркетинга на кока-кола. И на другите гиганти като нея!

Създадената през 19 век като лекарство без рецепта Кока-Кола преди десет години е обявена за най-престижната търговска марка в света. Предполага се, че босовете й са подразнени от постъпката на Роналдо, но не са уплашени. Той разчита на талнта, труда си и на здравословния си начин на живот. Те – на непоклатими търговски стратегии, ангажирали стотици изключителни умове.

Той е подвластен на неумолимите биологични закони, те са прогнозирали и организирали непрекъснатото си подмладяване. И умеят да чакат. Утре на футболният връх ще се качи някой, когото те ще могат да купят като рекламно лице.

Хайде сега да се върнем на предизборната шумотевица и да потърсим някакви паралели. На нас ни се иска да ни управляват здравословно. И като индивиди (нямам кураж да кажа личности), и като общество.4

Чакаме някой политик, подобно на Роналдо да премести купищата политическа и всякаква демагогия от масата на политическите разсъждения и прения и да ги замени с обикновена здравословна човешка почтеност.

Не се знае докога ще чакаме.

Между двете предизбони кампании се видя повече от ясно, че демагогията и омърсените в политиката маркетнгови похвати са обхванали цялата ни политическа система. Нали когато всеки от участниците в предизборната борба се самоизтъква като най-почтения, това повече от ясно говори, че няма нито един почтен.

Да не говорим за безнадеждната липса в нашата политика на личност или личности, извисили се ясно и ярко над останалите с качествата си. Възможно е това да се дължи на съвсем лаишкия ни опит да търсим сравнимост в спорта и политиката, в различна степен зависими от морала на практикуващите ги.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Какво мислите за изнесените в протокола от проверката на НЗОК констатации:

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...