майонеза „Краси“
Новини от Пловдив » България » Проф. Кожухарова: „Делта“ вариантът на коронавируса не е по-опасен за деца и млади хора
COVID-19 България Важно Здраве

Проф. Кожухарова: „Делта“ вариантът на коронавируса не е по-опасен за деца и млади хора

Проф. Мира Кожухарова
Проф. Мира Кожухарова

Към момента няма данни „Делта“ вариантът на коронавируса да е по-опасен за деца и млади хора. Хората, които са ваксинирани с две дози, не са изложени на риск от заразяване с този вариант, с малки изключения.

Това заяви в „Денят започва“ вирусологът и съветник на здравния министър проф. Мира Кожухарова. Информацията основно идва от Великобритания, където на практика този вариант е изместил предишния. Това според нея е типично за този тип вируси.

„В САЩ доказват, че около 10% от всички доказани варианти е „Делта“. И прогнозата им е, че той ще започне да доминира през есента, което може би се отнася и за европейските страни“, каза вирусологът.
По думите ѝ във Великобритания вече се вижда, че ваксинираните с две дози хора две седмици след втората доза са в много голяма степен предпазени поне от риска да бъдат лекувани в болница и от тези, които сега са там в болница, се вижда, че незначителен е процентът на хората, които са ваксинирани.

Според нея в момента данните от статистиката у нас са много добре и е спаднала голямата вълна.

„Това се дължи се основно на закономерностите, на които се подчинява епидемичният процес. Всяка епидемична вълна, след като започне, достига определен връх, който би могъл да бъде по-висок или нисък, след което започва да спада. Толкова е по-ниска епидемичната вълна, колкото е по-голям процентът на хората, които имат имунитет към даденото заболяване“, обясни проф. Кожухарова.

Да се изчисли в реални числа какъв е ефектът от взетите мерки на практика не може. Единствено от ваксината можем да имаме относително точни изчисления, които да покажат с какъв процент ваксинацията въздейства на епидемичния процес – смята тя.

Проф. Кожухарова беше категорична, че няма противопоказания за хронично болните хора да се ваксинират.

„Хроничните заболявания са показание, а не противопоказание“, допълни тя. И посъветва децата, при които има сериозни хронични заболявания, да бъдат ваксинирани след съвет на педиатър.

В повечето европейски страни процентът на ваксинираните най-възрастни хора – над 80 години, достига почти до 100.

„Тук е 10-15-20. Факт е, че се увеличават, но би трябвало да се използва този летен сезон, в който винаги има известна пауза в дихателните инфекции, хората да се ваксинират, а не през септември месец да се струпаме на опашки, защото през септември по друг начин ще говорим за дихателните инфекции – отново те ще започнат да се увеличават“, коментира вирусологът.
Според нея към момента няма никакви белези за изчезване на коронавируса и той ще бъде като сезонния грип. Но когато един вирус престане да бъде нов, той престава да бъде и от медицинска гледна точка, и от психологическа гледна точка сериозна опасност.

За преваксинирането проф. Кожухарова заяви, че то вероятно ще се отнася основно за рисковите групи.

 

 

 

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България
Краси

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Ще има ли правителство, или отиваме на нови парламентарни избори наесен?

  • Не, няма да има редовен кабинет 51%
  • Да, ГЕРБ-СДС ще успее да излъчи кабинет с участието на ПП-ДБ и ДПС 21%
  • Не ме интересува, и сега има правителство, което се справя 15%
  • Ще има редовен кабинет с втория мандат на ПП-ДБ, а ГЕРБ ще го подкрепи 13%

Начална дата: 03.04.2023 @ 19:35 | Крайна дата: 03.05.2023 @ 20:32

Зареждане ... Зареждане ...