Quantcast
Новини Пловдив » Пловдив » Френската гимназия празнува 30 години от основаването, създават нов сайт на училището
Образование Пловдив

Френската гимназия празнува 30 години от основаването, създават нов сайт на училището

Френска езикова гимназия "Антоан дьо Сент-Екзюпери" в Пловдив
Френска езикова гимназия "Антоан дьо Сент-Екзюпери" в Пловдив

Галина ГЕОРГИЕВА

30 години от създаването си отбелязва Френска езикова гимназия „Антоан дьо Сент- Екзюпери“в Пловдив. Заради епидемичната обстановка големи тържества не са организирани, а мероприятия се провеждат само в училището. Месец юни преминава под мотото: „Най-голямото богатство e общуването между хората.“

„Изявите прераснаха във виртуална празнична сцена – талантите на ФЕГ в кратки видеоклипове рецитират и пеят на всички изучавани езици в училището – български, френски и английски. Във връзка с юбилея бе обявен литературен конкурс за стихотворение, разказ, приказка, есе на български, френски или английски език. С участието си учениците показаха, че въпреки трудностите, желанието за изява е голямо, съобщи за ПловдивПрес директорът на Френската гимназия Мариела Николова.

Мариела Николова
Мариела Николова

Тя допълни, че бивши ученици са изпратили видео послания, литературни импресии и спомени. На 25 юни е кулминацията – ще стартира новият сайт на училището – модерен и динамичен, полезен и достъпен.

„За тези години от съществуването на гимназията през класните стаи са преминали около 5000 ученици франкофони. Гордеем се с факта, че училището е на първо място в България по брой паралелки, в които се изучава френски език – като първи и втори чужд. Верни на посланието „В диалог с времето“ всички учители и ученици постоянно търсят поле за изява на нови територии. Доброволчеството се превърна в добавена стойност на гимназията, учениците ни са посланици в Европейския парламент и активни участници в дебати по глобални теми, а библиотеката на ФЕГ се превърна в уютен пристан на десетки съвременни български творци, които в литературните срещи с учениците стават вдъхновители на много от тях. Това е и причина във всяка програма на „Провдив чете“ в последните 5 години да има специален панел – „ФЕГ чете“, което много ни радва. Гордеем се и с всички млади хора, бивши наши ученици, заемащи днес достойно място в обществото ни“, коментира Мариела Николова.

Посланието, което отправя към учениците, е в мечтите си да бъдат дръзки, а целите им да са високи. „Не бягайте от усилията, които са нужни за тяхното постигане“, призовава директорът на гимназията.

„Благодаря на всички колеги, бивши и настоящи, за любовта им към учителстването и за това, че в творческото пространство на ФЕГ, с мъдростта на патрона ни, са създали и продължават да създават за учениците ни една съвременна приказка – за рози и лисици, за принцове и далечни астероиди… Отправям най-искрени и сърдечни пожелания към всички нас, пишещи историята на Френската гимназия: да бъдем здрави, да следваме посоката и да сме щастливи и горди от това, което правим“, каза Николова.

За историята на Френската гимназия в Пловдив – четете по-късно интервю с основателя на гимназията и директор от 1991 до 2010 година Нели Вачкова

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Какво мислите за изнесените в протокола от проверката на НЗОК констатации:

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...