Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Ще гласуваме на 11 юли и от екзотични острови
България Важно ИЗБОРИ 2021

Ще гласуваме на 11 юли и от екзотични острови

От Външно министерство дадоха брифинг пред медиите с подробна информация за това каква ще бъде организацията на изборите зад граница.
От Външно министерство дадоха брифинг пред медиите с подробна информация за това каква ще бъде организацията на изборите зад граница.

Заради рекордно големия брой секции, които ще бъдат разкрити за предстоящите предсрочни парламентарни избори на 11 юли в чужбина, изборни секции ще има и на екзотични дестинации. Това стана ясно по време на брифинг на Иван Кондов, постоянен секретар и председател на работна група „Избори“, и Калин Анастасов – заместник-председател на групата в МВнР.

Изборни секции ще бъдат отворени на гръцки острови, както и в Доминиканската република, откъдето вече има подадени 40 заявления за гласуване.

Иван Коднов обясни, че допълнителна трудност в организацията на изборите в чужбина създава фактът, че там, където няма български общности, членове на избирателните комисии ще трябва да се командироват от България. Проблем ще се създаде и с транспортирането на бюлетините, което трябва да се извършва с дипломатическа поща.

Възниква още въпрос свързан с многото секции и той засяга предстоящите президентски избори през есента. Тогава също ще трябва да се открият много на брой секции в чужбина, а в много от държавите по света сезонът ще е приключил и не е ясно дали изобщо ще има кой да гласува там.

69% е увеличението на секции в чужбина спрямо изборите през април 2021 г., каза от своя страна на брифинга Калин Анастасов, заместник-председател на РГ „Избори“.

„В 784 секции в 68 държави ще бъдат разкрити в чужбина. Уведомили сме ЦИК за точността в цифрата, която изнесоха. 65 344 ще са българските граждани, за които получихме списък от ЦИК, да се включват в списъците за гласуване в чужбина. Неподалите заявление също ще могат да гласуват, попълвайки декларация“, обясни Анастасов. Той уточни, че утре МВнР ще приеме от БНБ 710 000 бюлетини.

В Азия, Австралия и Океания в 7 държави ще бъдат открити 16 секции. 16 секции в 13 държави ще бъдат разкрити в Близкия изток и Африка. Източна Европа и Централна Азия – 7 държави и 17 секции. Югоизточна Европа – в 12 държави в 172 секции. В Европа – 22 държави и 483 секции, 780 секции – САЩ.

Калин Анастасов поясни, че 110 секции са разположени в дипломатически и консулски представителства.

„674 секции ще са извън дипломатически и консулски представителства. 8 секции ще има в държави, в които България няма дипломатически и консулски представителства. За първи път секции извън консулство ще има в Албания и Япония. 69% е увеличението на секции спрямо април 2021“, заяви още Анастасов./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Какво мислите за изнесените в протокола от проверката на НЗОК констатации:

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...