Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Манол Генов: БСП няма право да стои сред опозицията в следващото управление
Асеновград България Важно ИЗБОРИ 2021 Интервю Мнения Политика Посоки Регион

Манол Генов: БСП няма право да стои сред опозицията в следващото управление

Манол Генов
Манол Генов
  • Хаосът, който с 11 години авторитарно управление на ГЕРБ и задкулисие завладя държавата, не може и не трябва да бъде подреждан. Той трябва да приключи
  • Няма причина да се надпреварваме кой сега е бил по-протестна партия, защото това е глупав етикет

 

Манол Генов, водач на листата в 17 МИР пред ПловдивПрес

 –  Генов, тече предизборната надпревара за 46-о Народно събрание. Какво според вас този път е различното от кампанията за редовните парламентарни избори на 4 април ?

 – Ситуацията няма как да е еднаква, най-малко защото големият страх на Борисов и ГЕРБ да не дойде служебно правителство вече се случи. Чухме анализа на свършената работа от това правителство по разкритията за управлението на ГЕРБ. И то работа само за месец време.

Няма сфера на публичния живот, където до момента служебното правителство да не е показало опорочаване на процедури, неправомерно раздаване на пари, дори и в сектора на спорта и младежките дейности се потвърдиха такива неща

Затова и най-важната отлика на настоящата от  предишната предизборна кампания е това все по-категорично и трайно отдалечаване на ГЕРБ от възможността им за прикриване на извършените злоупотреби. Очаквам да има разлика и в мотивираността и активността на избирателите, така че този път да има резултат, от който да стигнем до управление, което да сложи край на доскорошните задкулисни зависимости.

– А как вие виждате мястото на БСП след изборите?

– В БСП не сме имали съмнения, че всяка идея за промяна на държавата минава задължително през отстраняване на ГЕРБ и компания от властта. И понеже именно това се случва вече, за всички ни е ясно, че оттук-насетне най-важните въпроси ще са: Кой?С кого? И с какви приоритети ще управлява държавата? За никого не е лесно, да не се заблуждаваме. Да, и за БСП ситуацията не е лесна. Ясно е, че не вървим с бързи крачки към първото място, обяснения за това не липсват, а и далеч не това е най-важното.

По-важното е да престанат обслужващите внушения как БСП била част от статуквото на ГЕРБ. Това може да се твърди от хора, които в желанието си за власт предпочитат да прескочат случилото се последните години като политика в страната ни и като реалности кой  къде е бил

И не е нужно да си от БСП, за да признаеш, че точно БСП бе партията, която в продължение на трите управленски мандата на ГЕРБ бе парламентарната сила, която не си спести нито един от лостове за натиск и контрол върху властта. Само два примера давам:

Именно БСП инициира и настоява в 44-о Народно събрание да има за одити в „Магистрали „ЕАД и дъщерната фирма на БКК „Монтажи“, след като точно ние изнесохме поредица от фрапиращи данни за опорочаване на процедури с публични средства за стотици милиони лева

Сега всички се впечатляват от доказателства и разкрития при проверките в същите държавни структури, но истината е, че точно БСП настояваше повече от година време за тези проверки. Същото е и с нашите сигнали за корупция в секторите на екологията и околната среда, еврофондовете, здравеопазването, за всичко това сме имали и процедури по вот на недоверие на правителството на Бойко Борисов в мандат 20017-2021 година.

Простичко казано, БСП няма право да се строява в редиците на  опозиция в следващото управление на страната. И всеки, който го иска, бърка. Точно обратното важи за ГЕРБ, ДПС, патриотите, както и да се прегрупират.

– А като предизборна ситуация как стои БСП сега, има ли основание амбицията й за по-успешен резултат?

– В чисто предизборен план вярвам, че имаме всички основания за увеличаване на подкрепата си. Повече от ясно е, че с който и мандат да се състави следващото правителство, то ще има нужда от ясни приоритети и от консолидиране около основните – връщане на държавата като фактор в управлението с ясни приоритети:

по-добър стандарт на живота както за работещи, така и за пенсионери и социално слаби, ограничаване административния натиск върху бизнеса, качествено и достъпно здравеопазване, образование на ниво, защита на околна среда в полза на хората и още и още

И коалиционното разширяване на левицата не е предизборен акт, а отворен процес и всички вярваме, че ще продължи. Макар и само с три месеца разлика от редовните парламентарни избори, сега имаме нова ситуация. Няма причина да се надпреварваме кой сега е бил по-протестна партия, защото това е глупав етикет. Не коментирам останалите претенденти за властта, нека всеки се бори за електората си.

Но колкото повече ГЕРБ се отдалечава от управлението, толкова повече става ясно, че именно БСП е тази политическа сила, на която й се полага да бъде гарант за сигурност в промяната

Ние трудно бихме могли да бъдем обвинени в статукво, още по-нелепо е да  бъдем разпознати в популизъм, в липсата на лица и платформа. Ние не се борим за  ред в хаоса, както гласи злощастният слогън на ГЕРБ. Хаосът, който с 11 години авторитарно управление на ГЕРБ и задкулисие завладя държавата, не може и не трябва да бъде подреждан. Той трябва да приключи, трайно, категорично и с търсене на отговорност за виновниците. Убеден съм, че колкото и да е труден следващият парламент и каквото и да струва като време и ангажименти съставянето на правителство, то няма как да заобиколи БСП.

– Имате ли опасения за самото провеждане на изборите, за начина на гласуване и рисковете да се осуети правото на глас?

– Вярвам, че служебното правителство и ЦИК, заедно с цялата изборна администрация по избирателните райони, ще направят всичко възможно, за да се минимизират възможните капани, заложени от предишното правителство и предишната ЦИК.

Много ми се иска да има пълна готовност навсякъде, където се появи сериозен проблем с машинния вот, да се действа светкавично за неговото отстраняване или по най-бързия начин да се осигури преминаване към ръчно гласуване. За да не се създават рискове хора да се отказват или да се проточи изборният ден до полунощ. Що се отнася до възможностите за натиск върху хората, за купен вот или други манипулации, за каквито винаги е имало индикации, съм убеден, че и органите на МВР, и изборната администрация ще имат мотивация да не ги допускат.  Очакваме по-добра активност и всички се надяваме, че това ще е за добро./ПловдивПРес

Купуването и продаването на гласове са престъпления!

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Какво мислите за изнесените в протокола от проверката на НЗОК констатации:

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...