Quantcast
Новини Пловдив » България » МЗ с мерки за ваксинацията на ромското население
COVID-19 България Важно Здраве

МЗ с мерки за ваксинацията на ромското население

д-р Александър Златанов

„Хората, които не са здравноосигурени, ще могат да се ваксинират безплатно при личните си лекари. Взехме това решение, защото ромското население се притеснява от факта, че може да им искат пари за имунизация“. Това обяви зам.-министърът на здравеопазването д-р Александър Златанов, който добави, че едва 10% от ромите у нас са се ваксинирали.

„Имахме работна среща с медиците, които работят с ромското население. Целта беше да открием проблемите заради ниската имунизация сред ромите и да начертаем стъпки, с които да повишим имунизацията. Останахме с убеждението, че все още има митове – уплашени са, имат грешна представа и ги е страх, че ако се ваксинират ще има последствия. Решихме, че първата стъпка е да информираме тези хора по различни канали – през хората, които те уважават, хората от шоубизнеса, на които те подражават”, поясни  д-р Александър Златанов.

Ваксини при деца ще с поставят по преценка на личните лекари, обясни зам.-министърът на здравеопазването.

По думите му периодът е подходящ за имунизиране заради ниската заболеваемост и наличните ваксини.

„Няма проблем децата без специфични заболявания да бъдат ваксинирани. Всичко свързано с приложението на една ваксина се съдържа в кратката характеристика на продукта. След нейната промяна в началото на месеца и преработката на софтуера, който да позволява внасянето на данни и генерирането на сертификат, няма проблем децата да бъдат имунизирани. Вероятно до края на седмицата ще получим указания как да действаме с децата, които имат специфични заболявания”, обясни главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, предава Нова.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Какво мислите за изнесените в протокола от проверката на НЗОК констатации:

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...