Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Отличникът на Випуск 2021: Катерина от Руската мечтае да стане неврохирург
Важно Истории Образование Общество

Отличникът на Випуск 2021: Катерина от Руската мечтае да стане неврохирург

Катерина Костадинова, снимка: ПловдивПрес

Галина ГЕОРГИЕВА


Тя е отличник на Випуск 2021 в Руската гимназия. Катерина Костадинова от 12.А клас завършва средното си образование с Отличен 5.99.  Тя първа получи дипломата си на официална церемония преди дни в двора на ЕГ „Иван Вазов“. „Ако зависеше от мен, веднага бих ти дала едната стотна, защото го заслужаваш“, призна с ръка на сърце директорът Вихра Ерамян, когато даде документа на момичето. Случайност или не, но и на двете матури – по български език и литература и по испански език, Катерина получава еднакви оценки – Отличен 5.96. През петте години в Руската гимназия се представя отлично на олимпиадите по испански.

От 1. до 7. клас учи в  СУ „Черноризец Храбър“, а след това продължава в ЕГ „Иван Вазов“ с испански.  За езика на Мигел де Сервантес казва, че е благозвучен. „Повечето мои приятели и съученици избраха английския, но аз заложих на испанския, исках да е нещо по-привлекателно, освен това по-малко българи го говорят“, сподели пред ПловдивПрес Катерина Костадинова.

Катерина Костадинова от 12.А клас първа получи дипломата си, защото завършва с Отличен 5.99, снимка: ПловдивПрес
Катерина Костадинова от 12.А клас първа получи дипломата си, защото завършва с Отличен 5.99, снимка: ПловдивПрес

Благодарна е на преподавателите си в Руската гимназия. „В 8. клас Мария Ангелова ми беше класна и ни даде много добра основа по испански език. Същата година имахме езикова практика в Барселона и Мадрид, където упражних говоримо езика и научих много нова лексика. В 9. клас вече ми преподаваше Рикардо Албаро, който е испанец, а след това Джовани Медина пое нашия клас. Всички учители, освен че ни дадоха необходимите знания, ни помогнаха да научим много житейски уроци. Руският език пък го заобичахме благодарение на Ирина Тончева, която ни беше класна от 9. клас“, разказа зрелостничката.

Признателна е и на преподавателката си по български език Катя Гечева, която е успяла да я подготви толкова добре, че да получи отлична оценка на матурата.

Катерина не е ходила на частни уроци, а високите резултати на двата държавни зрелостни изпита дължи на знанията, получени в училище

Според нея с много труд и старание всеки може да постигне отлични оценки на ДЗИ , но е важно да има добри учители.

Тази година 12.класниците трябваше да пишат интерпретативно съчинение или есе на тема „Смисълът на благодеянието“ по разказа „Песента на колелетата“ на Йордан Йовков. „Темата е много актуална за днешните времена, дава голяма свобода, затова реших да пиша есе, беше ми по-лесно да направя препратка и към други литературни произведения, не само към разказа на Йовков“, споделя възпитаничката на Руската гимназия.

Лекият дъждец не помрачи настроението на зрелостниците на официалната церемония в двора на Руската гимназия, снимка: ПловдивПрес

Въпреки отличните резултати по български и по испански, Катерина е решила да продължи образованието си в съвсем друга област. От малка мечтае да стане лекар, от две години взема допълнителни уроци по биология и химия, за да кандидатства медицина. На 2 юли са изпитите в Медицинския университет в Пловдив и сега използва дните преди важния ден да преговори материала.

Вече е избрала и специалността, в която иска да се реализира – неврохирургията. „Нервната система е най-сложната, контролира всички процеси в човешкия организъм и ми е интересно да я изуча. След като завърша университета, искам да специализирам в Испания и да остана да работя там“, чертае планове за бъдещето си Катерина. Готова е още първата година като студентка да стане доброволец в ковид отделение, защото всеки опит е ценен.

В семейството й никой не се занимава с медицина, майката е учителка , а бащата – военен. Родителите й обаче я подкрепят и са горди с нейните успехи.

Катерина не заляга само над учебниците, разпределила е времето си така, че да се среща с приятели и да посвещава свободните си часове на любимото си занимание – тенис на корт. През зимата кара ски, най-често на Пампорово. Със семейството си обича да пътува в страната и чужбина, обиколила е Италия, Франция, Гърция, Сърбия и Турция.

Според нея младите хора имат бъдеще в България, макар повечето да търсят реализация зад граница. „Важен е изборът, който можем да направим. Човек трябва да се стреми да сбъдва мечтите си, да се радва на постиженията на другите, да се учи от грешките си и да държи на своя избор, за да успее“, убедена е Катерина./ПловдивПрес

Още новини по темата

125 отличници в Руската гимназия, Ерамян раздаде дипломите на зрелостниците

Талантите на Пловдив: Борис от Руската издаде първа стихосбирка

Виктория от Руската, шампион по италиански: Ще се справим на матурите!

Емоция и сълзи в Руската: Изпратиха 236 зрелосници, любимите учители с оригинални награди СНИМКИ

 

 

 

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Какво мислите за изнесените в протокола от проверката на НЗОК констатации:

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...