Quantcast
Новини Пловдив » Световен Футбол » Вдъхновяваща история на датска футболистка: Баща й е убит от талибаните, тя ще бъде хирург и говори девет езика
Световен Футбол Свят

Вдъхновяваща история на датска футболистка: Баща й е убит от талибаните, тя ще бъде хирург и говори девет езика

Миналата година пандемията наруши напълно световните спортни календари. Тези дни футболистите се борят за титлата на най-добрите в Европа, а беше предвидено представителите на нежния пол да направят същото. Това обаче няма да се случи, за голямо съжаление на Надя Надим, датска националка, бъдещ хирург и една от най-влиятелните жени в света на спорта.

Тя е на 33 години, което мнозина биха казали, че са доста, особено във футбола. Но нейната история е много повече от просто цифри. Родена е в Афганистан, където талибаните са убили баща й в ранна възраст и тя, майка й и четири сестри успяват да избягат в Дания, където всичко започва.

„След два месеца пристигнахме в Дания, измъчени, уморени и гладни. Полицай ни забеляза и ни донесе малко банани, мляко и препечен хляб. Това беше малък жест, но и най-милото нещо, което някой някога е правил за мен,“ каза Надим на конференция преди три години.

Бежанският лагер бил относително близо до футболните игрища, където играели местни деца. Надя постоянно гледала през оградата и искала да бъде като тях, но нямала топка за нещо подобно. След тренировка отишла с приятелите си да търси топките, които се озовали на трибуните и на 17 години започнала да играе футбол.

В допълнение към Дания, тя е играла за клубове в САЩ, играла е за Манчестър Сити и през последните две години е играла за един от най-богатите клубове днес, ПСЖ, с който спечели първата, историческа купа във Франция по-рано тази месец. Изиграла е 98 мача за Дания, вкарала е 38 гола, което е само част от общо 200 гола в кариерата й.

Докато изграждала кариерата си, е учила медицина едновременно и мнозина й казвали, че едно от тези неща трябва да бъде водещо. Миналата година стажувала по време на операция и въпреки че е един от най-добре платените футболисти в света,  отказала офертите, които ще я направят най-добре платената.
„Не играя за пари. Ще спечеля достатъчно в бъдеще, ако стана лекар“, казва тя.

Дания й даде нов старт и успех във всички области, които искала да опита. Трябваше да изчака до зряла възраст за гражданство, което получи две години по-късно. Отначало ФИФА не й позволи да играе за Дания, но жалбата даде плод, така че Надим се превърна в един от основните играчи в националния си отбор.

Освен че е топ футболист и бъдещ хирург, Надим говори девет езика, а „Форбс“ я класира сред 20-те най-влиятелни жени в спорта. Тя беше обявена и за Личност на годината в Дания. Тя подписа договор с Racing Louisville преди две седмици, като се завърна в САЩ четири години по-късно. Тя обаче не забравя корените си, затова в сътрудничество с PSG и организацията KLABU се опитва да помогне на децата в бежанските лагери.

„Докато бягахме от Афганистан, в главата ми имаше само едно желание и надежда за по-добро утре. Вярвам, че това е така и за много от тези деца. Никога не позволявайте на никой да отнема мечтите ви“, завършва Надим./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Какво мислите за изнесените в протокола от проверката на НЗОК констатации:

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...