Quantcast
Новини Пловдив » Свят » Еди Рама се шегува със Зоран Заев: Надявам се да не поискат да се наричате Западна България
Важно Свят

Еди Рама се шегува със Зоран Заев: Надявам се да не поискат да се наричате Западна България

Еди Рама и Зоран Заев

„Всички имат право да се чувстват напълно разочаровани, защото изведнъж България се появява и иска още нещо. Казах на Зоран, че се надявам, че няма да поискат да се наречете Западна България, защото тогава пак ще трябва да преговаряте с гърците“, каза албанският премиер Еди Рама на обща пресконференция с македонския си колега Зоран Заев в Скопие. Двамата участваха в панел от първия Скопски икономически форум.

Преди ден България потвърди, че няма да одобри преговорната рамка на Северна Македония за членство в ЕС. Така и Албания ще трябва да изчака, тъй като двете страни се движат в пакет.

„Ще трябва да изчакаме отново, но ще продължим да правим същото и ще разчитаме на себе си, а не само на това, което Брюксел казва“, каза Рама, цитиран от „Слободен печат“.
Заев от своя страна коментира, че блокадата по пътя на страната му към ЕС разкрива проблем в Общността.

„Днес Европа има проблем. Голямата, визионерската идея за обединена Европа има проблем днес. И проблемът е в самия ЕС. Брюксел ни каза, че ЕС не е успял да намери начин да осигури заслужената интеграция на Западните Балкани. Това е проблемът. Фактът, че 26 държави-членки на ЕС не успяват да предотвратят блокада на една държава-членка, е проблем на Европа, причинен от самия ЕС“, каза Заев.

„България не намери сили да одобри започването на преговори на Северна Македония и Албания с ЕС след посещението миналата седмица в София и призивите на международната общност, че е дошло време за пробив“, коментира той.

Зоран Заев каза, че решението на България да не даде зелена светлина за преговорната рамка със Северна Македония въпреки съгласието на останалите 26 страни-членки не е в духа на добросъседските отношения. Заев още веднъж призова процесът на евроинтеграция да не бъде държан заложник на двустранни спорове.

„Преговорите с ЕС не трябва да се превръщат в преговори с България“, каза Заев и допълни, че напредъкът на страната в европейската интеграция трябва да зависи на първо място от вътрешните реформи.

Въпреки че ние снижихме очакванията, решението на ЕС да не насрочи първата междуправителствена конференция със Северна Македония и Албания е все пак голямо разочарование, призна Зоран Заев.

За Скопие и Тирана Европа остава единствената алтернатива и национална стратегическа цел, посочи той и допълни, че двете страни полагат искрени усилия да изпълнят тази цел.
Каквото и да се случи, каквото и да се реши в Брюксел, ние оставаме ангажирани с укрепването на икономиката, подобряването на стандарта на живот и защитата на нашето достойнство, каза албанският премиер Еди Рама, отбелязвайки, че ЕС отново не е успял да вземе правилното решение, предаде МИА.

„Ние не сме сами и никога няма да бъдем сами. Македонският и албанският народ имат обща визия, общи ценности, които са също европейски ценности. Ние няма да спрем и знаем, че с нас по този път са и Сърбия, Черна гора, Косово и Босна и Херцеговина“, каза Заев.

„Европейските ценности се споделят не само от страните членки, но и от страните кандидатки, и същите тези ценности се насърчават в Западните Балкани – инклузивност, мобилност, толерантност, справедливост и солидарност“, посочи премиерът на Северна Македония./ПловдивПрес

Още новини по темата

Ще клекнем пред Северна Македония, само да видим кога

България отложи преговорите със Скопие и Тирана за членство в ЕС

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Какво мислите за изнесените в протокола от проверката на НЗОК констатации:

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...