Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Маски и респиратори от Китай на прокурор, имало непрозрачни процедури и завишени цени
COVID-19 България Важно Здраве

Маски и респиратори от Китай на прокурор, имало непрозрачни процедури и завишени цени

Маските в Сърбия са задължителни
Снимката е илюстративна

Материалите от проверката на Министерството на здравеопазването за закупени от Китай респиратори, маски и лекарства за периода на извънредната епидемична обстановка от 13 май миналата година до момента отиват в прокуратурата. Това каза пред БНР заместник-министърът на здравеопазването д-р Димитър Петров.

Проверката е показала, че става дума за непрозрачни процедури и по-високи от пазарните цени. Заобиколени са били стандартните практики за съгласуване, а подписването на договор, издаването на фактура и плащания са се случвали в рамките на един ден.

„Ще изпратим материалите в прокуратурата“, заяви Петров.

„Общото между тези процедури говори за крайно непрозрачно управление в министерството в този период. Не са изпълнени елементарни процедури и нормативни актове за дейността на МЗ. Незнайно откъде са пристигали оферти. Получихме устни обяснения, че са идвали от Министерството на икономиката и по линия на търговските представителства“, поясни Димитър Петров.

Проверката обаче показала, че в Министерството на икономиката не знаят за подобно нещо.

„Не е ясно кой е носил тези оферти, по какъв начин са набирани, по какъв начин са оценявани“, изтъкна д-р Петров. По думите му не е имало и работна група, която да обсъжда процедурата.

„Всичко е написано от един заместник-министър, без никакво съгласуване – Жени Начева“, подчерта заместник-министърът. Според него подписването на договор, издаването на фактурите и плащанията са се случили в един и същи ден.

Договорите не съдържат неустойки. В тях е имало срок за доставка 20 дни, който не е бил спазен в нито един от случаите. Последните респиратори, например, са дошли чак през септември. Харчени са били допълнително средства за доокомплектоване на респираторите и за тяхното инсталиране.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Какво мислите за изнесените в протокола от проверката на НЗОК констатации:

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...