Quantcast
Новини Пловдив » Бизнес » Туризъм » Надпис ТКЗС съжителства с древни послания в маршрута „Разчети града“
Култура Пловдив Туризъм

Надпис ТКЗС съжителства с древни послания в маршрута „Разчети града“

Александър Гьошев
Александър Гьошев

Надпис ТКЗС, който се мъдри и до ден днешен в района на Понеделник пазара, съжителства с послания от римско, византийско и турско време в културния маршрут „Разчети града“. Той е снабден с карта и уеб приложение, достъпно с QR код. Идеята е всеки да може да се запознае с подбраните надписи и при интерес сам да отиде да ги види.

Надписите са на гръцки, латински, турски, арменски, френски, български – на езиците на всички народи, живели в Пловдив по някакъв повод. „Проектът е фокусиран върху епиграфските паметници, които разкриват пластовете на хилядолетната култура на Пловдив. Той е за наследството, което хората оставят в публичната среда със своите надписи. Стремежът ни е да ги оживим и чрез тях да разкажем историята на Пловдив“, обясни авторът на проекта Александър Гьошев. Той е реализиран от фондация  Pro Libris и е финансиран от национален фонд „Култура“.

Сред оцелелите от тоталитаризма надписи в Пловдив е плочата на Римския стадион, която разказва, че през града е минал олимпиийският огън преди олимпиадата в Москва през 1980 г. Един от любопитните надписи е върху кулата на Сахаттепе. „Той е поставен след нейното реставриране и майсторите от началото на 19 мек са възхвалили делото на създателя, като са написали: „Браво на майстора, стократно браво!“, разказва Гьошев.

Надписите в маршрута са около 50 и са събрали в себе си много азбуки и различни шрифтове.

Картата с маршрута на надписите
Картата с маршрута на надписите

 

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Какво мислите за изнесените в протокола от проверката на НЗОК констатации:

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...