Quantcast
Новини Пловдив » България » Разчитат данните от черната кутия на падналия МиГ в Граф Игнатиево
България Важно Инциденти

Разчитат данните от черната кутия на падналия МиГ в Граф Игнатиево

Георги Панайотов
Георги Панайотов

Черната кутия на падналия в Черно море изтребител МиГ-29 е намерена на повече от 70 метра дълбочина в Черно море. Това заяви военният министър Георги Панайотов на извънреден брифинг.

Данните от нея ще бъдат разчетени до края на деня, но те няма да бъдат съобщени на медиите, а на разследващите органи, предава БНТ.

Черната кутия в момента се намира на борда на кораб на българския военноморски флот. Тя ще бъде транспортирана до военна база „Граф Игнатиево“, за да могат да бъдат взети данните от нея.

„Докладът е, че външната обвивка на кутията е нарушена, но имаме основания да смятаме, че вътрешната обвивка на кутията, която всъщност събира информацията, е здрава и дава надежди, че информацията може да бъде снета днес в рамките на деня“, коментира военният министър.
От черната кутия ще може да бъде получена информация за всички параметри на полета, режима на двигателя, скоростта, височината и траекторията на самолета, както и в какво състояние са били средствата за управление.

„За всичко ще получим информация, стига вътрешната обвивка да не е увредена“, увери министърът.
Той призова да се оставят спекулациите. Министърът каза, че в момента тече разследване и на база на данните, които се намират в черната кутия, ще могат да се вземат по-прецизни заключения от разследващите органи. Ще се установят фактите и тогава обществото ще бъде информирано за причините за инцидента. Разследването трябва да продължи 30 работни дни, каза още Панайотов.

Военният министър благодари на всички, участвали в търсенето, защото кутията е много малка.

„Военноморските сили през цялото време си вършеха работата. Те не зависят от медии, изказвания, предположения, хипотези, натиск. Те си вършиха работата и аз съм много радостен, че успяха да си я свършат прекрасно, защото на практика тези хора намериха игла в копа сено“, коментира Панайотов.
В операцията по търсенето участваха минен ловец „Цибър“ и моторен катер 213 от състава на Военноморските сили, както и група със специализирано подводно оборудване от фирма „Хидроремонт“.

На 9 юни при изпълнение на тренировъчна задача самолетът на майор Валентин Терзиев падна в морето. Майорът загина. Издирването беше преустановено заради лошото време.

Панайотов отново изказа съболезнования на съпругата на майор Терзиев и повтори, че изпитва искрено съчувствие към болката ѝ.

Попитан за инцидента в Чешнегирово, министър Панайотов повтори, че е станала е греша, пострадали няма, а има уплашени хора и поднесени извинения, както и декларирана отговорност за нанесени материални щети.

По време на брифинга военният министър коментира и състоянието на българската армия.

„Въоръжението в българската армия е в състояние, което изисква спешни мерки за неговото модернизиране, т.е. ние трябва да се превъоръжим. Това може да стане с визия от страна на политическия елит, който управлява страната, защото армията самостоятелно може да предяви искания, но решенията трябва да бъдат взети от българските политици“, каза Панайотов.

Още

Откриха черната кутия на падналия МиГ-29
Съпругата на загиналия пилот: Това е умишлено убийство

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Какво мислите за изнесените в протокола от проверката на НЗОК констатации:

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...