Quantcast
Новини Пловдив » Инциденти » Русия е изгонила британски военен кораб с изстрели и бомби от водите край Крим
Инциденти Свят

Русия е изгонила британски военен кораб с изстрели и бомби от водите край Крим

Русия обяви в сряда, че е изстреляла предупредителни изстрели и е хвърлила бомби по пътя на британски военен кораб, защото е навлязъл в нейни териториални води в Черно море край бреговете на полуостров Крим, предава Ройтерс.

Великобритания отхвърли междувременно твърденията, като заяви, че смята, че всеки изстрел е предварително обявено руско „оръжейно учение“ и че не са пускани бомби. Лондон потвърди обаче, че военният кораб HMS Defender е плавал в региона, като определя водите като принадлежащи на Украйна.

Корабът е извършил „невинно преминаване през украински териториални води в съответствие с международното право“, посочва се в изявление на британското министерство на отбраната.

Говорител на премиера Борис Джонсън коментира: „Неправилно е да се твърди, че е бил обстрелван или че корабът е бил в руски води“.

Военни експерти коментират, че независимо дали данните на руските, или британските сметки са верни, изглежда, че инцидентът представлява ескалация на конфронтацията между Запада и Русия заради спорни морски пътища.

Руското външно министерство определи преминаването на британския военен кораб през района като акт на „явна провокация“ и заяви, че ще призове британския посланик да дава обяснения заради инцидента.

Русия отне и анексира полуостров Крим от Украйна през 2014 г. и счита, че районите около крайбрежието на полуострова са руски води. Западните държави смятат Крим за част от Украйна и отхвърлят претенциите на Русия към моретата наоколо.

„Невинното преминаване“ е международно признатото право на корабите да плават през териториални води на държава, при условие че не нанасят вреди.

„Това беше направено, за да се тества решимостта на Русия за Крим“, казва Марк Грей, специалист по морска сигурност и пенсиониран полковник от британските кралски морски пехотинци, пред Ройтерс.

„Русия се опитва да създаде факти на място и да ги накара да се зачитат в международен план, така че анексирането да бъде подпечатано от света“, казва той, като сравнява претенциите на Москва за Черно море с тези на Пекин в Южнокитайско море. „Въпреки това руският отговор е изключително силен и доста недипломатичен“, посочва още той.

Украинският външен министър Дмитро Кулеба коментира, че инцидентът показва, че руската „агресивна и провокативна политика“ в Черно море и близкото Азовско море представлява „непрекъсната заплаха за Украйна и нейните съюзници“. В туит Кулеба призова за повече сътрудничество между НАТО и Украйна в Черно море.

Западните страни провеждат тази седмица военноморски учения в Черно море, известни като Sea Breeze. Часове преди инцидента руското посолство във Вашингтон призова САЩ и съюзниците да ги отменят.

Британският миноносец посети украинското пристанище Одеса тази седмица, където беше подписано споразумение Великобритания да подпомага модернизирането на военноморските сили на Украйна.

Руското министерство на отбраната, цитирано от агенция Интерфакс, казва, че британският миноносец е напуснал руските води скоро след като Русия е изстреляла предупредителните изстрели. Руски бомбардировач е хвърлил четири експлозивни осколочни бомби по пътя на британския плавателен съд, посочва се още в съобщението.

Руското министерство обяснява, че британският кораб е излязъл на около 3 километра (2 мили) в руските води близо до нос Фиолент, забележителност на южното крайбрежие на Крим близо до пристанището в Севастопол, седалище на Черноморския флот на Русия.

Преди 2 дни Европейският съз (ЕС) удължи с още една година санкциите, наложени на Русия заради анексирането на полуострова. Новият им краен срок е 23 юни 2022 г.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Какво мислите за изнесените в протокола от проверката на НЗОК констатации:

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...