Левицата 14
Новини от Пловдив » България » Бури, наводнения и градушки сполетяха България
България Важно Инциденти

Бури, наводнения и градушки сполетяха България

Порои, градушки и наводнения сполетяха различни райони на страната днес, 26 юни. Горна Оряховица, Котел и няколко села в община Антоново обявиха частично бедствено положение. Силните дъждове влачиха автомобили в продължение на 30 метра в Котел. В Община Антоново дъждовете отнесоха пешеходни мостове и събориха покриви на къщи.

Градообразуващи облаци се зададоха към Пазардик и Пловдив от запад в късния следобед, но заобиколиха и се отправиха на изток, показа радарът на Поповица.

Община Горна Оряховица също обяви частично бедствено положение заради щетите по уличната мрежа, нанесени от поройния дъжд и бурята тази сутрин, съобщи БНР.

29-годишен мъж е загинал в Златарица. Предполага се, че причина за смъртта е токов удар от скъсан електрически проводник. Инцидентът в Златарица се е случил тази сутрин, свидетели посочват, че мъжът е хванал с ръка проводник под напрежение, вероятно скъсан от бурята. Образувано е досъдебно производство, съобщиха от полицията.

Все още има селища в област Велико Търново, които са без електрозахранване.

Поройният дъжд за час и половина тази сутрин, който се равнява на половинмесечната норма, отнесе напълно пътната настилка на четири улици в Горна Оряховица и Долна Оряховица и Общината обяви частично бедствено положение.

В много от населените места в региона също има поражения по уличната мрежа. В събота сутрин заради наводнения беше затворен главният път София – Варна, отстранени са десетки паднали и опасни дървета по главния път Русе – Велико Търново. Все още има селища без ток след бурята.

В противопожарните служби продължават да постъпват сигнали за отводняване на обществени и жилищни сгради. Няма реки, излезли от коритата си в областта.

Леко понижение на температурите в събота и неделя.  Силна буря се разрази този следобед в София и Перник.

Градушка се изсипа в центъра на столицата и в южните квартали, както и на Витоша, информира БНТ.

 

Екипите на дирекция „Аварийна помощ и превенция“ на Столична община реагират на сигнали във връзка със силния дъжд и вятър в София. Това съобщиха от пресцентъра на Общината. Към момента екипите са реагирали на три сигнала за паднали клони на дървета.

Градският транспорт се движи навсякъде по обичайните си маршрути.

Частично бедствено положение беше обявено и в община Антоново.

Природната стихия е нанесла щети в различни населени места на територията на общината. Има наводнени къщи, паднали пешеходни мостове в Стеврек, отнесен водосток – по поречието на река Стара речка. Ураганен вятър се е разразил тази сутрин в района на село Капище. Там щетите са най-сериозни. Отнесени и изпочупени са покривите на около 10 къщи, посочи кметският наместник Айсел Алиева. Има съборени дървета, електрически стълбове, скъсани жици. Населеното място, в което живеят около 50 души, е без ток.

Според заповедта на кмета частично бедствено положение е обявено в 30 села на общината. Всички кметове, кметски наместници и членове на Доброволните формирования следва да се включат в спасителните работи.

Дванадесет сигнала за паднали дървета и клони са подадени в ОДВМР Ямбол.

Заради повалено на платното дърво временно беше затворен за движение пътят между Стралджа и пътен възел „Петолъчката“. Затворен за движение е и главният бул.“Хемус“ в Стралджа. За около час от 9.30 ч. до 10.30 е било спряно и движението по жп линията София – Бургас в района на Стралджа.

При проливния дъжд в Сливенско са паднали до 60 литра на квадрат

Частично бедствено положение беше обявено и в Котел.

Наводнени са били улиците „Стара планина”, „Кръстьо Раковски”, „Луда Камчия” и „Иглика”. Наводнение има и в село Тича. Около 20 къщи са наводнени в град Котел и 12 къщи в село Тича. По улица „Иглика” има напукан асфалт, обърнати контейнери, щети по завлечени от стихията автомобили. Има и паднали дървета./ПловдивПрес

Още

Градушка като орех помете София и региона

Тони Симидчиева: Градушка като яйце преди Асеновград СНИМКИ

Силна градушка удари Асеновград

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

Валери-Жаблянов
ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България
Краси

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Одобрявате ли Община Пловдив да тегли нов заем за завършването на Колежа?

  • ГЕРБ да дари партийната си субсидия, защото този казус го забърка Бойко Борисов 53%
  • Не, има и други важни спортни обекти в Пловдив за финансиране 23%
  • Да, това е важен спортен обект, който ще издигне футбола в Пловдив на по-високо ниво. 15%
  • Да, но само ако финансира равнопоставено както Ботев Пд, така и Локомотив Пловдив. 9%

Начална дата: 26.01.2023 @ 19:37 | Крайна дата: 09.02.2023 @ 19:37

Зареждане ... Зареждане ...