Левицата 14
Новини от Пловдив » България » Цветозар Томов: Машинният вот елиминира схемите за изборни измами
България ИЗБОРИ 2022 Мнения Политика

Цветозар Томов: Машинният вот елиминира схемите за изборни измами

Цветозар Томов
Цветозар Томов

Централната избирателна комисия пусна онлайн симулатор за машинното гласуване. Междувременно вчера стана ясно, че една от машините за пробното гласуване е блокирала и не може да бъде поправена или заменена. Още какви рискове крие машинният вот и ще помогне ли той за ограничаването на купения вот?

„Изобщо с машинното гласуване главният проблем е хората да преодолеят психологическите притеснения. Иначе то, дори за човек, който никога не е виждал такова устройство и не е работил с електронни устройства – дори такъв човек би могъл да гласува за по-малко от минута“, заяви говорителят на ЦИК Цветозар Томов в студиото на „България сутрин“.

Повредили се машината, се преминава на хартиено гласуване, като СИК първо трябва да се свърже с РИК, която от своя страна трябва да уведоми ЦИК, разясни социологът. И увери, че подобни случват ще се случват рядко.

„Схемите за изборни измами са неприложими при машинен вот. Измамниците трябва да измислят нещо ново, те нямат висока технологична култура и поне за тези избори опити за манипулация на устройствата няма да има“, категоричен е Томов.

Гласуването с машина би трябвало да намали опашките пред секции, като капацитетът на устройството е за 50 гласоподаватели на час. Томов не очаква такива опашки в края на изборния ден.

„Ще трябва да се вземат мерки при секции, където има повече от 50 човека, но не би трябвало да се образуват такива опашки, освен ако някой не се организира умишлено в края на изборния ден, за да се получи такъв проблем“, смята говорителят на ЦИК пред Bulgaria ON AIR.

Ниското доверие в машинния вот е следствие от закъснялата информационна кампания и от проблемите с набавянето на допълнителни устройства.

„Ако бяха останали 9600 (машини, бел. ред.), нямаше да има устройства, които да отделим за обучение. Машина, която се използва предварително за обучение, няма да бъде използвана за изборния ден, тъй като е с демо софтуер, а не със софтуера за изборния ден“, обясни Томов.

Социологът се надява, че медийният интерес към тази тема ще предизвика повече хора да тестват машините за обучение.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

Валери-Жаблянов
ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България
Краси

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Одобрявате ли Община Пловдив да тегли нов заем за завършването на Колежа?

  • ГЕРБ да дари партийната си субсидия, защото този казус го забърка Бойко Борисов 53%
  • Не, има и други важни спортни обекти в Пловдив за финансиране 23%
  • Да, това е важен спортен обект, който ще издигне футбола в Пловдив на по-високо ниво. 15%
  • Да, но само ако финансира равнопоставено както Ботев Пд, така и Локомотив Пловдив. 9%

Начална дата: 26.01.2023 @ 19:37 | Крайна дата: 09.02.2023 @ 19:37

Зареждане ... Зареждане ...