Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Секция в „Тракия“ още няма секретар, чакат решение на ЦИК за гласуване с бюлетини в „Южен“
Важно Градът ИЗБОРИ 2021 Пловдив

Секция в „Тракия“ още няма секретар, чакат решение на ЦИК за гласуване с бюлетини в „Южен“

Малки опашки пред секциите в СУ "Черноризец Храбър" в "Тракия"
Малки опашки пред секциите в СУ "Черноризец Храбър" в "Тракия", снимки: ПловдивПрес

Галина ГЕОРГИЕВА

Без секретар стартира изборният ден в секция №6 в СУ „Черноризец Храбър“ в район „Тракия“ и все още от 16 РИК не са изпратили такъв. За проблема съобщи пред ПловдивПрес председателят на СИК Боряна Минчева. По думите й представител на една парламентарна партия е бил определен за секретар, но той не се явил тази сутрин. На изборите на 4 април със същия човек отново имало проблем.

В СУ „Черноризец Храбър“ по-малко хора идват да гласуват спрямо изборите на 4 април, снимка: ПловдивПрес

„Още в 7 часа започнах да звъня на 16 РИК, единият телефон дава постоянно заето, а с другия няма връзка. Едва след 9 часа успях да се свържа. Казаха ми, че ако не ни изпратят до 13 часа друг представител, трябва член на комисията да стане секретар. Аз не мога да задължа нито един от членовете на комисията, а без секретар не можем да предадем документите довечера в Панаира. Секретарят трябва да напише протокола“, обясни случая Боряна Минчева.

Снимка: ПловдивПрес

До 10,30 часа в секцията от 596 избиратели с право на глас бяха гласували между 50 и 60 души. „По-слаба е активността спрямо изборите на 4 април. Хората са на почивка. Засега няма проблем с машината, по-възрастните не могат да пъхнат картата докрай и се притясняват, но като им обясним, се справят“, каза още председателят на СИК.

В съседната секция №5  около 70 пловдивчани бяха гласували до 10,00 часа. Един член на комисията не се явил сутринта. „Нека от РИК да обявят повече телефони, не можем да се свържем с тях“, призовават от СИК.

Машината и кутията, в която се слагат разписките, снимка: ПловдивПрес
Машината и кутията, в която се слагат разписките, снимка: ПловдивПрес

„Важно е да има кворум и да работят. Партиите правят постоянно замени, ако не се случи това, ще направим вътрешно разпределение -някой от членовете ще направим секретар. Да не се притесняват от комисията,  а да работят. До края на изборния ден ще има такова решение и ще се реши проблема. А във връзка с телефоните искам да напомня, че комисиите имат подадени телефони и на членовете на РИК, които отговарят за  район“Тракия“, да се обаждат и на тях“, заяви пред ПловдивПрес председателят на 16 РИК Спас Шуманов.

Той допълни, се чака  решение на ЦИК за секция №77 в район „Южен“, при която има проблем с принтера на машината и вероятно там ще се мине към гласуване с бюлетини.

Машината за гласуване, снимка: ПловдивПрес

Като цяло в район „Тракия“ по-малко хора идват да гласуват. Пред секциите има по пет-шест души, които изчакват реда си. Чистачки минават през час да дезинфекцират помещенията и коридорите, а машините се чистят със специални препарати по указания на РИК.

„Новите депутати да се вслушват повече в гласа на избирателите си и най-после партиите да направят правителство, че ако трябва пак да ходим на избори през есента, ще си помисля дали да гласувам“, коментира пред ПловдивПрес 80-годишният Иван. Той сподели, че не се затруднил с машинното гласуване, но много възрастни хора се притесняват да не объркат нещо./ПловдивПрес

Още новини по темата

5,58% избирателна активност в Пловдив до 9.30 ч.

Председателят на 16 РИК: Имаше проблеми с две машини в „Южен“ и една в „Източен“, но са отстранени

Полицията: Няма сериозни нарушения преди началото на изборния ден в Пловдив

Изборният ден: Без проблеми в Пловдив, в областта има неявили се членове, председател и зам.-председател на секции

 

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Какво мислите за изнесените в протокола от проверката на НЗОК констатации:

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...