Quantcast
Новини Пловдив » България » Политика » Идеологически гафове, тежка самозабрава и странни притчи белязаха кампанията
Анализи Важно ИЗБОРИ 2021 Мнения Политика

Идеологически гафове, тежка самозабрава и странни притчи белязаха кампанията

И в най-вялата кампания партиите стигат до големи прозрения.

Разказваха ни истории, играха белот с пенсионерите… и накрая понесоха тежък удар от един концерт на Годжи

 

Ваня ДРАГАНОВА

Вяла и скучна беше отминалата втора за годината предзборна кампания, но където има политици, има и гафове и глупости от серията „Гледам и не вярвам на ушите си“.

Жан Виденов, който се завърна изненадващо в политиката, избра да разговаря с избирателите си в кафенето „Central Perk“ в „Капана“, чийто интериор копира обстановката от сериала „Приятели“.

Един апологет на крайно лявото и топлите отношения с Русия, който залага на атмосферата на вероятно най-известния щатски сериал?

Това е същото, като някой от лидерите на истинската десница да покани на разговор за лустрацията убедени антикомунисти в подножието на Альоша. Вярно е, че кафенето е на близък на Жан Виденов, а и в Пловдив заведения, залагащи на руското кино като дизайн, няма, но логистичното удобство никак не бива да е сметка на идеологическата чистота.

БСП влязоха в надпреварата със слогана „Сигурност в промяната. С грижа за теб“, но шатрата им в Пловдив стоеше затворена до късния следобед. Извинете, но очаквам, ако някой ще се грижи за мен, да не спи до късно.

ГЕРБ също се отчетоха със странно събитие, когато кандидатите им за депутати отидоха да говорят за увеличаване на пенсиите на турнир по белот в „Южен“. Ако подобрят резултата си в този район в сравнение с 4 април, това със сигурност ще се дължи на обещанието за повече пари между цакането и разправиите за терци и белоти.

Водачът на листата на ВМРО Александър Сиди, който не за първи път става обект на агресия заради еврейския си произход, пък направи неуместно до нелепост сравнение. „Днес, 10 века от ослепяването на Самуиловите войници от Василий II Българоубиец при крепостта Ключ, най-старият жив град в Европа осъмна с изчегъртаните ми очи. Изчегъртаха ме. Буквално“, написа той във фейсбук на 15 юни.

Изчегъртването на очите от плакатите е безспорно отвратително, но чак да се сравниш със Самуиловите войници…  

Пиарите този път не засипваха медиите със съобщения час по час, но пак дадоха от себе си. Като например разказаните от кмета на Стамболийски Георги Мараджиев две истории, в които проследява създаването на общината и управлението ѝ, докато дойде неговият ред. „Преди шест години хората избрали нов кмет. Май се казвал Мараджиев и бил от една партия, която през цялото време много му помагала. Толкова много, че общината се преобразила. Най-важното било, че хората повярвали, че може да се живее и по-добре! Видимите резултати не закъснели! Имало и недоволни. Нормално. Но и те с времето разбрали, че от цървул трандафор не става!“, гласеше част от първата история.  А във втората се казваше:

„Един призрак броди в България и това е „призракът на изчегъркването.“

Какво се случи!? Един премиер – да речем, Борисов, обикаляше с една джипка! Да, обаче, откъдето минеше по населените места, пари оставяше! Мина и покрай нашата община. Доста пари и на нас остави – над 6 милиона лева за 6 години. Как ще „изчегъркате“ улици, пътища, подлези, надлези, как ще „изчегъркате“ 160 кметове! Да „изчегъркаш“ нещо, не е лесно. Ще получиш мазоли. Те се пукат и после много боли.“  Трудно е да се определи жанрът на подобно писание, но вероятно е най-близо до предизборната притча. (Правописните грешки в оригиналния текст са поправени, но глаголът „изчегърКам“ е непокътнат.)

Няма как да бъде подминато и прозрението, че водачът на листата на „Републиканци за България“ Даниел Христов е „един от светлите умове на дигиталната общност на град Пловдив“. Или изявлението на Дани Каназирева, че замърсяването на водата в Брестовица се дължи на „мангановите бактерии“. За откриването на нов биологичен вид тя била трябвало да получи Нобелова награда, не просто да стане депутат.

И цялото това усърдие беше разбито на пух и прах от един концерт на Годжи вечерта в последния ден на кампанията до шатрата на ИТН. Той събра истински много хора – и млади, и стари. На които не им пука дали гласуват за светли умове, или не.

 

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Какво мислите за изнесените в протокола от проверката на НЗОК констатации:

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...