Quantcast
Новини Пловдив » Бизнес » МФ с методическо указание за поръчките ин хаус
Бизнес България Важно

МФ с методическо указание за поръчките ин хаус

Асен Василев

За ин хаус поръчките е необходимо изпълнителят да има капацитет да изпълни сам съответните дейности, които са предмет на договора (да предостави услугата, да изпълни строителството и т.н.). Това става ясно от разработено методическо указание относно прилагането на изключенията от Закона за обществените поръчки (ЗОП), касаещи вътрешното възлагане, познато още като in house/ ин хаус, разработено от Агенцията по обществените поръчки по разпореждане на министъра на финансите Асен Василев, съобщават от финансовото министерство.

Ако изпълнителят прехвърли осъществяването на друго лице, на практика се стига до прикрито превъзлагане на обществена поръчка, т.е. до заобикаляне прилагането на ЗОП и по този начин – до ограничаване на конкуренцията.

За да  се осигури публичност  на  поръчките в ЗОП е въведено задължение за възложителите да публикуват обявление за възлагане на поръчка, когато сключват договори. За тези със значителни стойности, със стратегическо значение или към които е налице сериозен обществен интерес, е препоръчително възложителите да обявят предварително намеренията си да сключат такъв договор, като публикуват  обявление  за  доброволна  прозрачност в  регистъра  на обществените поръчки.

Методическото указание може да видите ТУК.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Какво мислите за изнесените в протокола от проверката на НЗОК констатации:

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...