Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Израелско проучване: Ваксината Pfizer е по-малко ефективна за делта щама на коронавирус
Важно Здраве

Израелско проучване: Ваксината Pfizer е по-малко ефективна за делта щама на коронавирус

Такъв е случаят и с профилактиката на симптоматични заболявания, но ваксината все още е много ефективна и предпазва от сериозно протичане на заболяването и хоспитализация, а този процент според изследванията е 93 процента.

Израелското министерство на здравеопазването заяви обаче, че ваксината Pfizer е по-малко ефективна срещу щама коронавирус делта и предотвратява само 64 процента от инфекцията, докато защитата срещу тежката форма на Covid-19 остава висока.

Според министерството, ефективността на ваксината Pfizer е спаднала значително през последните седмици, откакто агресивният щам делта се е разширил, а от 6 юни ефективността на ваксината за предотвратяване на инфекция е спаднала до 64% ​​от 95,3%. Коронавирусът е бил доминиращ, съобщава CNN.

Такъв е случаят и с профилактиката на симптоматични заболявания, но ваксината продължава ефективно да предпазва от по-тежки форми на заболяването и хоспитализация.

През февруари израелското министерство на здравеопазването обяви, че ваксината Pfizer предотвратява болестта Covid-19 при 95,8%, симптоматично заболяване в 98% от случаите, докато ефективността по отношение на предотвратяването на хоспитализация и смърт е 99%.

Поради високия процент на ваксинация в Израел има добри данни и въпреки че за около две седмици поради делтата има регистрирани все по-голям брой нови инфекции, за същия период няма смъртни случаи, свързани с коронавирус.

Предварителните констатации от друго шотландско проучване, публикувано в списание Lanset миналия месец, показват, че ваксината Pfizer осигурява 79 процента защита срещу делта щама на коронавирус, в сравнение с 92 процента от инфекцията, причинена от алфа щама.

Същото проучване анализира данни от 5,4 милиона души в Шотландия и установява, че ваксината AstraZeneka осигурява 60 процента защита срещу коронавирусна делта щам инфекция в сравнение със 73 процента защита срещу алфа щам./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Какво мислите за изнесените в протокола от проверката на НЗОК констатации:

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...