Quantcast
Новини Пловдив » Бизнес » Кирил Петков против идеята на ИТН за приватизация на Българска банка за развитие
Бизнес България Важно

Кирил Петков против идеята на ИТН за приватизация на Българска банка за развитие

Кирил Петков

Служебният министър на икономиката Кирил Петков се обяви против идеята на партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“ за приватизация на държавната Българска банка за развитие, стана ясно от негово интервю за bTV.

Петков обясни, че според него е хубаво ББР да продължи да съществува. „Обаче като абсолютно прозрачна, за малкия и среден бизнес, с лимит (на всеки кредит, б. р.) от 5 млн. и новия професионален мениджмънт, да финансира малки иновативни компании. Тази банка трябва и има възможност да остане във вида, в който в момента я докарахме след 8 седмици борба. Банката, както беше преди ние да влезем, нямаше никакъв смисъл за българската икономика и общество“, коментира Петков.

Според него е много добре да имаме такъв инструмент. „Неслучайно големи икономики като Канада имат Банка за развитие. Те всъщност имат една определена функция – малките предприятия, които са иновативни и рискови, които не могат да вземат нормални кредити от търговските банки, да имат място, където да отидат“, отбеляза още Кирил Петков.

Служебният министър се изказа резервирано и за идеята на ИТН за концесиониране на магистралите.
За магистралите първят приоритет, върху който бих се концентрирал, не са толкова тол системи и концесии, посочи той за плана на ИТН магистралите да бъдат концесионирани и достроени. „За мен по-голям приоритет е да се спрат кражбите, отклоняването на средства и да сме сигурни в качеството на магистралите“, смята Петков.

„Реално тези милиарди, които видяхме, че бяха минали без обществени поръчки, това трябва да се спре. Ние – екипът аз, Асен Иванов и проф. Николай Денков, вярваме, че първа цел е да се спрат кражбите, след това да се преструктурират инстуциите така, че да могат да работят и след това да вкарваме елемента на положителен бюджет, да няма дефицит и т.н. Просто е различна визията“, обясни още Кирил Петков.

В понеделник стана ясно, че от партията на Слави Трифонов са поканили трима служебни министри да се присъединят към правителството на ИТН. Това са министърът на финансите Асен Василев, министърът на икономиката Кирил Петков и министърът на образованието проф. Николай Денков.

„Имахме разговори през уикенда за проектоправителството на „Има такъв народ“. Благодарим за поканата, реално за мен икономиката, финансите и образованието са свързани, защото една икономическа стратегия не може да бъде независима от финансовата стратегия“, коментира още  министър Кирил Петков.
„Реално, когато предложиха ние да се присъединим към тяхното правителство, въпросът беше, че на министъра на финансите не му беше предложен този пост поради разлика във вижданията каква да бъде финансовата стратегия на държавата“, обясни Петков.

Той отбеляза, че на Асен Василев е предложен пост министър на околната среда или министър без портфейл. В предложения от Слави Трифонов проектокабинет нямаше посочена номинация за екоминистър.
„Ние решихме, че е по-добре да е човек от техния екип. Явно имат различна визия за част от идеите“, отбеляза Петков.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Какво мислите за изнесените в протокола от проверката на НЗОК констатации:

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...