Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Мария Капон: Важно е каква програма за управление ще предложи Слави. Искаме промяна, а не подмяна
Важно Мнения Политика

Мария Капон: Важно е каква програма за управление ще предложи Слави. Искаме промяна, а не подмяна

Мария Капон
Мария Капон

Галина ГЕОРГИЕВА

За нас е важно да разберем каква е програмата за управление на предложеното от Слави Трифонов правителство на „Има такъв народ“. Няма да коментираме министрите, защото са важни приоритетите. Нас ни интересува какви политики се предлагат, коя е промяната, която ще се състои. Силно искаме да има промяна, а не подмяна. Това заяви за ПловдивПрес Мария Капон от „Изправи се!Мутри, вън“, помолена да коментира проектокабинета, обявен от Слави Трифонов.

„Искам да поздравя „Има такъв народ“ и „Демократична България“ за добрия резултат, който постигнаха на изборите. За нас е важно това, че г-н Трифонов иска да върне парламентарната република, както той казва. Ще изчакаме проектокабинетът да бъде внесен в Народното събрание, както се случва в една парламентарна република, защото на изказвания от джипката или от друго място, не смятам, че трябва да отговаряме“, уточни бизнесдамата от Пловдив, която има всички шансове да влезе в следващото Народно събрание.

Тя няколко пъти подчерта, че за „Изправи се! Мутри, вън! е важна програмата за управление на „Има такъв народ“. “ Чухме, че искат закриването на Специализирания съд и Специализираната прокуратура, което ние предложихме в 45-ото НС, но е важно да се знае каква правосъдна реформа искат и как ще се прави. От това, което избори Слави Трифонов като приоритети, не виждаме големи икономически реформи, нито  преизчисление на пенсиите, което трябва да се случи от 1 септември тази година. Искаме да разберем какво е отношението към „Зелената сделка“, както и към Плана за възстановяване. Очакваме сериозно до говорим за политики, които са важни за страната. Предложенията за купуване на таблети са стари и не са политика,  по-скоро приличат на награден фонд за Коледа“, коментира Капон идеята за закупуване на до 1 млн. таблети или лаптопи за всички ученици и преподаватели.

Според нея построяването на детска градина е рутинно мероприятие. „Искаме да чуем каква е дигитализацията на икономиката, каква ще е здравната политика.  Давам пример за НЗОК, важно да има пътеки за онкологичните заболявания след терапия, а такива няма сега. За нас е важна голямата програма за управление.  Чудя се защо най-успешните министри на служебното правителство отказаха да влязат в кабинета, предложен от Слави, явно причината е програмата му. Надявам се образованите хора, защото има много такива в предложеното правителство, да водят този разговор, призова Капон.

Тя акцентира и върху друг приорите, изборен от Трифонов – концесиониране и построяване на всички останали магистрали. „Спомняте си, че бях опозиция на Тройната коалиция и знам какво е концесиониране на магистрали. Ние изработвахме плакат със снимка на магистрала, а по осовата линия имаше пачки, все пак това беше през 2005 година. Няма как сега да се съгласим да подкрепим политика за концесиониране на магистралите, например, посочи Мария Капон.

Тя допълни, че парламентарната група на „Изправи се! Мутри, вън“ и Коалиционният съвет ще вземат решение дали да подкрепят правителството на „Има такъв народ“, но първо трябва да се види програмата за управление. “ Когато парламентът започне работа, предложението трябва бъде внесено по надлежен ред, ще има дебат, тогава ще кажем мнението си по всяка една от точките. Силно искаме да има промяна, а не подмяна.  „Астронавтът Гешев също трябва да видим къде ще излети“, цитирам адвокат Хаджигенов. Космическите програми са важни, свързани са със знанието, икономиката и бъдещето, подкрепям ги, но не може да са основен приоритет. Когато отидете в един град или село, хората ви питат за живота им днес и сега. Очакваме да видим всички приоритети за хората, които ние в 45-ото НС поставихме и тогава можем да коментираме всичко останало, каза още Мария Капон.  /ПловдивПрес

Още новини по темата

Татяна Дончева: Слави анонсирал нещо, такива хазартни ходове водят до под кривата круша

Тримата служебни министри не харесали програмата на Слави Трифонов

Правителството на Слави: Николай Василев – премиер, пловдивчанин поема транспорта

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Какво мислите за изнесените в протокола от проверката на НЗОК констатации:

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...