Quantcast
Новини Пловдив » България » Нинова: БСП няма да подкрепи кабинет на ИТН, Трифонов нанася тежър удар по парламентаризма
България Важно Политика

Нинова: БСП няма да подкрепи кабинет на ИТН, Трифонов нанася тежър удар по парламентаризма

Корнелия Нинова

БСП няма да подкрепи нито предложения от „Има такъв народ“ кабинет, нито правителство на ГЕРБ. Това заяви лидерът на партията Корнелия Нинова след заседание на Изпълнителното бюро.

„Ние от БСП няма да подкрепим предложения от „Има такъв народ” кабинет, защото нямаме общи принципи. Предлагат се стари лица, управлявали през прехода, да правят новия модел. Господин Трифонов нанася тежър удар по парламентаризма. Без преговори и уважение към останалите партии”, каза тя. Според нея гневът на протестиращите се е употребил за поредния политически експеримент.

Нинова изброи четирите цели на БСП в последните години – да се промени моделът на управление на паралелната държава и задкулисието, да се върне държавността и да се управлява чрез институциите, социалната политика да е за конкретните проблеми на хората, да се гарантира сигурност и стабилност на България. Тя допълни, че по нито една от тях няма отговор в предложените от Трифонов мерки.

„Трифонов нанася тежък удар по държавността с начина, по който обяви кабинета си – без диалог, вместо от джипката – от фейсбук. Не сме се борили толкова години, за да заменим един авторитарен режим с друг, това е неуважение към останалите партии. Колкото и депутати да има всеки, демокрацията и уважението към институциите изискват поне диалог“, каза още Нинова.

Според нея изброените приоритети не са програма, дори не са план за управление, а частични мерки.

„С този подход, без парламентарна подкрепа, дори и да са първа сила, не се дава стабилност, сигурност и прогнозируемост. Не се предлагат мерки за смяна на модела на управление, но и той се задълбочава, каза Нинова.

Лидерът на БСП даде пример с ББР, че банката ще се приватизира, вместо да се продължи линията на служебното правителство и ББР  да се преструктурира, така че да помогне на малкия и среден бизнес.

„Концесионеране на автомагистрали също означава защита на частни интереси срещу това от хората да се събират още и още пари. Не става и дума за сериозна промяна в съдебната система. Закриването на спецсъда и срецпрокуратурата са и наши приоритети, но не стига само това. Нищо няма за борба с монополизма. Не се  предлагат социални мерки, няма промяна в модела на здравеопазване и образование“, избори още Корнелия Нинова.

В стила на Трифонов е да прави шоу, но политиката не е място за това, отговори Нинова на въпрос за идеята на лидера на ИТН за изпращане на космонавти. По-добре да беше казал вижданията си за международната политика, допълни тя.

Ако третият мандат бъде връчен на БСП, Изпълвителното бюро ще предложи на Националния съвет мандатът да не се връща, а ще започнат разговори с другите политически сили и ще бъде предложен калинет.

На трети избори да се ходи сега е сериозно изпитание за държавата в този момент. Искаме да гарантираме чрез този опит сигурност и стабилност за държавата, допълни Нинова. Решението за това обаче ще се вземе от Националния съвет, който ще се събере с коалиционните партньори на 25 юли.
Пленумът ще реши с кои партии ще се водят разговори и дали ще бъдат предложени някои от служебните министри отново и в бъдещ кабинет на БСП./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Какво мислите за изнесените в протокола от проверката на НЗОК констатации:

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...