Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Проф. Кантарджиев: 25 ваксинирани българи – спасен един човешки живот
COVID-19 България Важно Здраве

Проф. Кантарджиев: 25 ваксинирани българи – спасен един човешки живот

проф. Тодор Кантарджиев

„Когато дойде и управлява ваксинационния процес един човек, който само преди няколко месеца е казал, че ваксините са вредни, че водят до смърт. Когато много активно се е изказвал против ваксините и изведнъж започне да казва: айде да се ваксинирате, освен това приказва, че досега нищо не е направено. Ако не беше направено, сега смъртността щеше да е 4 пъти по-голяма. Дойдоха едни, казаха: тия нищо не направиха и се чудят сега хората, че са объркани и не се ваксинират. Ами чудесно“. Това коментира пред БНТ проф. Тодор Кантарджиев по повод ваксинационния процес у нас.

По думите му по около 40-50 хил. до 60 хил. ваксини на ден трябва да се правят. Така рискът от заразяване намалява. Според него три пъти по-малко ваксини се поставят на ден спрямо възможностите на системата и остане ли неваксинирана голяма част от населението, епидемичното разпространение ще се прояви в есенните месеци. „Съветът ми е: 25 ваксинирани българи – спасен един човешки живот“, коментира той.

Проф. Кантарджиев прогнозира, че може да стане това, което преди 10 години с епидемията от морбили. „Тогава имаше ваксини за морбили, даряваха се на близки нам държави, но у нас не се слагаха ваксини. И какво стана? Възникна епидемия, 24 хил. регистриранхи случаи и 24 умрели деца. Хората, които тогава отговаряха за това не слагане на ваксини, сега в момента съветват господин Кацаров какво да прави с ваксините“, коментира проф. Кантарджиев.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Какво мислите за изнесените в протокола от проверката на НЗОК констатации:

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...