Quantcast
Новини Пловдив » Регион » РИОСВ – Пловдив провери кариера над Белащица
Регион Родопи

РИОСВ – Пловдив провери кариера над Белащица

Кариерата в Белащица

Екип на Регионалната инспекция по околната среда и водите – Пловдив (РИОСВ-Пловдив) извърши извънредна проверка днес на една от кариерите над село Белащица, общ. Родопи след постъпил сигнал от граждани на „зеления телефон“ на институцията с оплаквания от запрашаване на въздуха от преминаващи камиони по пътя за кариерата. Установи се, че все още не са възобновени дейностите в находището.

Експертите са констатирали, че в добивното поле не се извършва дейност, както и че не е налична добивна техника. Извършва се оросяване на производствената база и в рамките на находището няма емитиране на прах в атмосферата.

Въпреки това екоинспекцията е дала предписания на оператора, които са с постоянен срок за изпълнение. При възобновяване на кариерната дейност то трябва да уведомява писмено за деня и часа на извършване на взривни дейности с цел осъществяване на контрол по изпълнение на мерки против запрашаването и шума, както и да извършва регулярно омокряне на вътрешнокариерните пътища. Освен това на територията на производствената база транспортните средства следва да се движат с ниска скорост, а когато я напускат – да бъдат покрити.

Припомняме, че с решение на Върховния административен съд от 10 юни 2021 г. бе отменен акт на Министъра на енергетиката за спиране концесионния договор на дружеството и предстои възобновяване на дейността му. На 12 юли от страна на оператора е започнало извозване на добит и преработен материал, който е бил съхраняван на площадката в периода след затварянето на обекта./ПловдивПрес

Кметът на община „Родопи” с мигновена реакция заради кариерите в Белащица

Каназирева: Къде е служебният министър на енергетиката и как новите управляващи ще защитят интереса на хората от Белащица?

Кариерата на „Европейски пътища“ над Белащица заработи, областният управител настоява за контрол

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Какво мислите за изнесените в протокола от проверката на НЗОК констатации:

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...